Italo's Farmer

Siciliaanse groenteteler gebruikt Nederland voor wereldwijde distributie

“Van oudsher houden we ons bezig met het kweken van planten en groententeelt in een beschermde omgeving, maar inmiddels hebben we een modern en gevarieerd bedrijf. We hebben besloten om onze kennis en ervaring te gebruiken voor het opstarten van een dynamische startup. We wilden hiermee klanten aantrekken die op zoek zijn naar een hoog kwaliteitsniveau en inspelen op de behoeften en trends van tegenwoordig. Zo ontstond in 2016 Italo’s Farmer”, zeggen Giuseppe en Vincenzo Cilio, eigenaren van het Siciliaanse bedrijf.

Vlnr: eigenaar en directeur Giuseppe Cilio, chef Simone Rugiati en eigenaar en logistiek manager Vincenzo Cilio.

“Onze ervaring in de tuinbouwsector leidde tot het idee om een innovatief merk te creëren dat in staat is buitenlandse markten te veroveren met een reeks premiumgewassen van Siciliaanse bodem.” 

De gewassen worden geteeld rond het gebied van Santa Croce Camerina, dat wordt gekenmerkt door het Ilbei-gebergte in het noordoosten en de Middellandse Zee in het zuidoosten. Deze omgeving maakt de Siciliaanse gewassen zeer smaakvol en van goede kwaliteit.

De gewassen van Italo’s Farmer worden geteeld op 20 hectare grond in beschermde teelt. Een aantal gewassen die worden geteeld zijn zwarte ronde aubergines, paarse ronde aubergines, lange zwarte aubergines, gestreepte aubergines, trostomaten, cherrytomaten, pruimtomaten en verschillende kleuren paprika's.

De cherrytomaten behoren tot de topgewassen en worden van december tot juni geteeld met een gemiddelde opbrengst van 110 ton per hectare. De ronde aubergine, die van november tot half juni wordt geteeld, heeft een opbrengst van 170 ton per hectare.

Italo’s Farmer teelt ook de bijzondere tomatenrassen Chiringuito en Creativo. Deze worden gekenmerkt door hun lange houdbaarheid, sterke weerstand tegen scheuren en ziekten. Hiermee voldoen deze rassen aan de behoeften van veel retailers, cateringkanalen, bedrijfs- en schoolkantines en het e-commercekanaal.

Giuseppe Cilio

Italo's Farmer teelt resistente cherrytomaten en deze kenmerken zich door een evenwichtige ontwikkeling met uniforme tomaten, een helderrode kleur en een hoge Brixgraad. De lange houdbaarheid na de oogst maakt het een gewas dat aansluit bij de behoefte aan een gediversifieerd aanbod.

De faciliteit van het bedrijf heeft een oppervlakte van ongeveer 2.000 vierkante meter en is uitgerust met verwerkingslijnen en koelcellen die geschikt zijn voor het beheer van grote hoeveelheden producten.

De cherrytomaten worden in verschillende soorten verpakkingen aangeboden om aan de behoeften van de verschillende markten te voldoen. Het ontwerp van de verpakkingen is aantrekkelijk en Italo’s Farmer heeft een campagne opgezet om de gewassen te promoten.

“Er is veel vraag naar onze Siciliaanse gewassen, ook al lijden ze onder druk van soortgelijke gewassen uit landen als Spanje, Marokko en Nederland. Desalniettemin zijn we een groeiend bedrijf: in 2018 groeiden we met 100%”, zegt Giuseppe.

“Momenteel richten we ons vooral op het versterken van het aandeel van de buitenlandse omzet en het promoten van ‘Made in Italy’. We voelen de gevolgen van de pandemie en de sluiting van de horeca. Gezinnen eten meer thuis en in het retailsegment zagen we een omzetstijging van 15%. De omzet is stabiel, aangezien onze producten een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben, met inachtneming van de juiste vergoeding voor de verwerkers in de toeleveringsketen.”

Zo’n 35% van de omzet van Italo’s Farmer wordt vertegenwoordigd door buitenlandse markten, met Nederland als belangrijkste bestemming. Het fungeert als distributiecentrum van waaruit groenten worden verzonden naar heel Europa en enkele niet-EU-landen (Singapore en Hong Kong). De gewassen zijn gecertificeerd door IFS, Grasp en GlobalGAP.

“We willen uiteindelijk het internationale circuit van de luxe catering bereiken. We zijn ervan overtuigd dat we met passie, hard werken en het vermogen om kritische vraagstukken om te zetten in kansen, onze droom kunnen waarmaken. Dat hebben we ook toegepast tijdens het opzetten van de lijn tomatensausen op basis van rode cherrytomaten, gele cherrytomaten en rode pruimtomaten. Deze zijn nu ook verkrijgbaar via gespecialiseerde Italiaanse en Noord-Europese online-kanalen”, besluit Giuseppe.

Voor meer informatie
Giuseppe Cilio 
Italo's Farmer
Via Guido De Ruggero, 116
97019 Vittoria (RG) - Italië
+39 335 762 3799
info@italosfarmer.com
www.italosfarmer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven