Tholen -  Het overzeese druivenseizoen heeft dit jaar een lastige start gemaakt. "We hebben een prima zomer gehad in de druivenafzet met hogere prijzen gedurende het Europese seizoen, maar dat is vervolgens niet doorgezet met de druiven uit Brazilië en Peru", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "Opvallend dit jaar is dat de Europese landen hun seizoen verlengen met betere en latere rassen. Heel laat zien we nog pitloze variëteiten uit Griekenland, Spanje en Italië op de markt, met name in de rode soorten. De grote vraag is of dat dit jaar uitzonderlijk was of dat we hier de komende jaren mee gaan geconfronteerd worden."

"Kwalitatief verloopt het overzeese seizoen goed. Er is fruit voldoende en de rassen ontwikkelen zich steeds beter, maar de eerste weken van het importseizoen was er op de Europese markt gewoon geen ruimte voor druiven uit Brazilië en Peru. Dat leidde tot stock-posities en lage prijzen. Gelukkig zijn de grootste voorraden nu wel weggewerkt, maar dit is wel een punt van zorg richting de toekomst", vertelt Eddy.

Autumn Crisp
"En we moeten eerlijk zijn dat Europa kwalitatief steeds meer aan de weg timmert in de laatste fase van het seizoen. Italië heeft met Autumn Crisp bijvoorbeeld een hele goede prestatie geleverd. Inmiddels is het Europese seizoen wel grotendeels gebeurd. De laatste druiven met pit die er nog hingen in Italië zijn afgelopen week verregend, maar ze hebben de overzeese druiven danig in de weg gezeten. Uiteindelijk kun je het overzeese fruit ook maar een aantal weken goed houden, daarom moesten wij met de prijzen ook afschalen naar Europees niveau."

"Daarnaast hebben we te maken met de nodige uitdagingen als gevolg van Covid-19. Alle productgroepen, dus ook druiven, hebben een klap hebben gekregen met de sluiting van horeca en catering. De verkoop van de retail verloopt weliswaar goed, maar in tegenstelling tot de eerste lockdown is het niet meer zo dat deze verkoop het verlies van horeca en catering compenseert. Bij een gelijkblijvende aanvoer, heb je dan ook een probleem", constateert Eddy.

Kerstprogramma's
Daarnaast zijn de vooruitzichten volgens de producent erg onzeker. "Het seizoen in Zuid-Afrika en Namibië is behoorlijk vertraagd. Je ziet dat daar feitelijk nu pas de productie op gang komt en dat is twee weken later dan we gewend waren. Daarmee komen de grotere volumes te laat voor de Kerstprogramma's. Ik verwacht van volgende week tot en met Kerst een schrale markt en wat er vanaf januari zal gebeuren, is moeilijk in te schatten. We weten dat Zuid-Afrika een goede oogst heeft - men verwacht nu +5 à 10% - waardoor er mogelijk in januari nog meer fruit tegelijk op de markt komt. Tegelijkertijd leert de ervaring ook dat in een laat seizoen meer kilo's verloren gaan. Ik verwacht dat deze productiestijging niet gelijk in januari, maar wel later in het seizoen tot uitdagingen zal leiden."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com 
www.exsaeurope.com