Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse kiwiteelt in 10 jaar tijd met 300% gegroeid

Een van de minder bekende Turkse exportproducten is de kiwi, aangezien ongeveer 90% van de teelt bestemd is voor de lokale markt. De export groeit echter elk jaar en volgens een bepaalde exporteur groeit deze bijna dubbel zo snel als in elk ander kiwi-telend land. De Turken hopen dat ze aan de wereld kunnen bewijzen dat ze kunnen concurreren met Chili en Nieuw-Zeeland.

Als men aan Turkse producten denkt, dan denkt men aan fruit als kersen, vijgen en granaatappelen. Kiwi's zijn een minder bekend product als het gaat om Turkije als land van herkomst. Volgens Coskun Eren, marketing manager van Eren Tarim, groeit de kiwiteelt in Turkije echter snel. Eren: "Het kiwiseizoen gaat vrij goed en we zijn er trots op dat we dit fruit in ons toch al brede assortiment hebben. Eigenlijk zou ik graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om inkopers en distributeurs te informeren over de situatie van de kiwiteelt in Turkije. Turkije is feitelijk de zevende grootste kiwiteler ter wereld met een opbrengst van 65.000 tot 70.000 ton vorig jaar. Onze kiwi-oogst groeit elk jaar, met bijna het dubbele van het tempo van de rest van de wereld. De afgelopen tien jaar is de wereldopbrengst van kiwi's met 180% gestegen, terwijl de Turkse opbrengst 300% bedraagt van wat het tien jaar geleden was."

Eren vertelt dat het Turkse klimaat zeer gunstig is voor de kiwiteelt. Naast Hayward kiwi's telen ze ook een gepatenteerde binnenlandse variëteit. Eren: "Turkse kiwi's worden langs de kustlijn van de Zwarte Zee geteeld, gevolgd door de Middellandse Zee en de kustlijn van de Zee van Marmara. Onze belangrijkste variëteit is Hayward. Turkije heeft sinds 2018 ook een eigen gepatenteerde binnenlandse variëteit genaamd 'Ilkaltin', wat 'First Gold' betekent. De oogst van het product begint rond oktober en het aanbod is meestal voor 12 maanden uit opslag beschikbaar. De hoeveelheden zijn dit seizoen met 20% gestegen, maar deze toename heeft geen nadelen zoals een kleine maat of een mindere kwaliteit van het product, omdat de toename vooral te wijten is aan de toename van de aanplantingen. Ik kan met vertrouwen zeggen dat de kwaliteit goed is, want Turkije heeft een gunstig klimaat voor het telen van kiwi's."

Het overweldigende aanbod Turkse kiwi's is voor de lokale markt bestemd, omdat de vraag naar kiwi's in de regio zeer sterk is. Zozeer zelfs, dat het land kiwi's uit andere landen importeert bovenop het eigen aanbod. "De lokale vraag is zoals altijd zeer groot. Het feit dat Turkije slechts 10% van zijn opbrengst exporteert, toont dit duidelijk aan. Maar liefst 90% van de Turkse teelt gaat naar de lokale markt, met daar nog eens importproducten aan toegevoegd. Maar deze balans is de afgelopen twee tot drie jaar veranderd, waarbij de export met meer dan 400% is gestegen."

"Wij als Eren Tarim passen ons ook aan. De afgelopen negen jaar hebben we met ons andere merk 'Situr' in onze eigen stands op de lokale groothandelsmarkt Turkse kiwi's afgezet. De afgelopen twee jaar hebben we ze ook geëxporteerd, voornamelijk naar Rusland, Wit-Rusland en de EU. Vanzelfsprekend kan deze variëteit elke afstand afleggen, dus ook containertransporten zijn altijd een optie. De vraag neemt na elke lading toe. Wat mij verwondert is dat wanneer we iemand uit de EU vertellen dat we kiwi's voor de export hebben, mensen verbaasd zijn. Het lijkt erop dat ze niet weten dat Turkije dit product heeft en het is veelbelovend om de mogelijkheden voor Turkse kiwi's te verkennen."

"De prijs voor kiwi's is hoger dan normaal, natuurlijk vooral door Covid-19. Bijna alle kosten zijn gestegen, dus de prijs zou naar verwachting 30 tot 40% hoger moeten zijn op de lokale markt. Maar de dollar en de euro zijn het afgelopen jaar ook 30% gestegen ten opzichte van de Turkse lira, dus we zitten comfortabel rond hetzelfde prijsniveau voor de export als vorig jaar. Het product is volop leverbaar en we zijn al volop aan het exporteren. We weten dat de kwaliteit en de verpakking op peil zijn. Dit betekent dat de enige echte uitdaging ligt in het vinden van klanten en ze informeren over het feit dat we een concurrent voor Chili en Nieuw-Zeeland kunnen zijn op het gebied van kiwi-export. We verwachten elk jaar een beter seizoen. We zijn al weer begonnen. Wat we nu nog moeten doen is laten weten dat Turkije een groot kiwi-potentieel heeft en dat wij als Eren Tarim deze gemakkelijk kunnen leveren," besluit Eren.

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
[email protected]
www.erentarim.com 

Publicatiedatum: