Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anthony Maes, Maes Fruitexpress

"Er is dit jaar weinig vertrouwen in dikke appelen"

Tholen – De vraag naar appelen is goed voor de tijd van het jaar, echter de kwaliteit zit dit jaar niet mee. “Er zijn dit jaar veel dikke appelen geplukt en die zijn erg gevoelig voor stip”, vertelt Anthony Maes van Maes Fruitexpress. “Daarnaast is er redelijk wat concurrentie van Poolse appelen, voornamelijk de donkere soorten zoals de Red Prince. Die staan de verkoop van de Belgische appelen in Frankrijk in de weg.”

“Doordat de appelbomen dit jaar slecht behangen zijn, zijn er in Golden, Jonagold en Boskoop veel dikke maten geplukt. Deze dikke maten zijn erg stipgevoelig en ook het warme weer van deze zomer heeft nadelige gevolgen voor de bewaring. Echter de handel is zeker niet slecht, maar we hebben dit seizoen redelijk wat reclamaties. De uitdaging voor dit seizoen is om goede partijen appelen te vinden”, zegt Anthony.

Prijzen
Omdat er dit jaar minder appelen zijn geplukt, liggen de prijzen voor de gangbare maten op een hoog niveau. “Voor de schone maten Jonagold betaal je rond de €1,20. Dat is 40 cent duurder dan vorig jaar”, vervolgt Maes. “De prijzen voor de dikkere maten liggen rond de 50 cent, maar dat laag voor de tijd van het jaar. Er is gewoon geen vertrouwen in de dikke maten.”

Peren
“Ook de markt voor peren is niet goed op het moment. De handel loopt door, maar vooral de kleine maten raken moeilijk verkocht. Hierdoor staat er wat druk op de ketel en zijn de peren goedkoop. Omdat er nog zoveel kleine maten zijn, ligt de middenprijs dan ook uitzonderlijk laag voor Conference, zelfs voor de schoonste maten", aldus Anthony. 

Zachtfruit
“Naast appelen en peren verkopen we ook veel zachtfruit, maar dat seizoen loopt op zijn einde. Het binnenlands kleinfruit is niet meer beschikbaar en momenteel komt dat uit Portugal. Aardbeien zijn nog wel beschikbaar, maar de aanvoer is wat minder. Hierdoor liggen de prijzen op een mooi niveau, voor een bakje van 500 gram betaal je €3,80 a €4,-. Dat zijn mooie prijzen”, besluit Maes.

Voor meer informatie:
Anthony Maes
Maes Fruitexpress
Tavinkhovestraat 5
8850 Ardooie
+32(0)475 23 46 51
maes.fruitexpress@telenet.be