Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vredesverdrag Israël en VAE vergroot handelsmogelijkheden

In september tekenden de VAE en Israël een historisch vredesakkoord. "Het landbouwakkoord kwam echter pas recent tot stand," begint Eitan Ziv, vicedirecteur marketing bij het Israëlische bedrijf Galillee Exports. Op vrijdag 6 november exporteerde het bedrijf dan toch eindelijk haar eerste lading avocado's naar de VAE. 

"De zending doorstond alle relevante controles. We zijn er trots op als eerste bedrijf een zending avocado's vanuit Israël naar Dubai te hebben verladen. We hopen op een vruchtbare samenwerking tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten."

Foto: Producten van Galillee Exports

Israël ontving officiële goedkeuring van de VAE voor de export van verse AGF en teeltmateriaal (inclusief zaden) van Israël naar de Emiraten. Deze goedkeuring kwam tot stand na een reeks (besloten) bijeenkomsten tussen de autoriteiten van de Emiraten en de Israëlische minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Alon Schuster, en zijn secretaris Nahum Itzkovich. 

Volledig onverwacht
De ondertekening van het vredesakkoord kwam voor iedereen in Israël als een volkomen verrassing. "Niemand had dit verwacht," zegt Eitan. "De VAE zijn de toegangspoort tot Saoedi-Arabië en omliggende landen. Deze regio biedt enorm veel potentie. We moeten daar gaan werken aan het opbouwen van de juiste contacten."

"We hebben er dezelfde concurrenten als in Europa, namelijk Mexico en Colombia. We moeten op zoek gaan naar de juiste klanten voor de juiste prijzen en kwaliteit. We zouden graag 200 ton avocado's naar de VAE willen exporteren," vervolgt Eitan.

Deze markt vertegenwoordigt een belangrijke toevoeging voor het Israëlische bedrijf. "Met name omdat we niet veel andere mogelijkheden hebben. Het is voor ons onmogelijk om voet aan de grond te krijgen in Amerika en China en India geven momenteel geen toegang aan Israëlische producten. De Japanse markt is open maar het is logistiek gezien nogal een uitdaging voor ons om onze producten naar deze markt te krijgen. Nu hebben we dan eindelijk een andere markt."  

Dadels
Eitan ziet ook mogelijkheden voor andere producten. Het bedrijf exporteerde niet alleen avocado's naar de Emiraten maar ook citrus, granaatappelen en 200 kilo Medjoul-dadels. "We wilden de consumenten op deze markt kennis laten maken met onze Medjoul-dadels. Het kan soms lastig zijn om op markten door te dringen waar men al gewend is aan een bepaald producten." 

"Er is vraag naar citrus, met name rood grapefruit, en granaatappelen. Hoewel het mangoseizoen momenteel voorbij is, zien we veel potentie voor deze categorie in de VAE. Ik denk dat dit mogelijk het op één na voornaamste exportproduct voor deze markt zal worden."

Foto: Display met Israëlische producten op de AGF-markt in Dubai (Bron: de regering van Dubai) 

Vorig weekend werd ook de eerste display met Israëlische producten geopend op de Fresh Market in Dubai. Deze markt speelt een cruciale rol in het bevorderen van de positie van Dubai als regionaal handelscentrum voor lokale en geïmporteerde AGF. De introductie van Israëlische producten draagt bij aan het streven van Dubai om haar importbronnen voor AGF verder te diversifiëren. 

‘We zijn enthousiast'
Het evenement werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Shlomi Fogel, voorzitter van het exportbedrijf Carmel Agrexco. "We zijn enthousiast om onderdeel uit te maken van de de groeiende banden tussen Israël en de VAE," zei hij in een artikel op de website van het mediakantoor van de regering van Dubai. 

"Samen met onze collega's in Dubai beginnen we de "vruchten van de vrede'' te plukken. De export van verse AGF van Israël naar de Emiraten biedt grote voordelen vanwege de geografische nabijheid van deze markt en de snelheid waarmee producten kunnen worden verladen."

Deze producten kunnen direct naar markten in de VAE en naburige regio's worden vervoerd. "Binnen een paar uur na het plukken, bereiken de verse producten hun bestemming al. De Israëlische tuinbouwsector is zeer modern en we hebben er het volste vertrouwen in dat iedereen van onze producten zal genieten," zei Fogel. Hij voegde eraan toe dat Carmel Agrexco van plan is om te investeren in agrarische ondernemingen inde VAE, waarbij zij de nieuwste technologische innovaties op het gebied van de tuinbouw zal implementeren. 

Een ander Israëlisch bedrijf, Ben-Dor Fruits, exporteert haar producten al vele jaren naar de VAE, hetgeen te danken is aan het feit dat zij teeltbedrijven en licentiehouders over de hele wereld heeft. "Wij doen dit al geruime tijd vanuit andere regio's," zegt Ido Ben Dor, veredelingsmanager bij Ben-Dor Fruits. 

‘Nog interessanter’
“Nu zal het nog interessanter worden omdat we rechtstreeks vanuit onze teelbedrijven in Israël kunnen werken. Er is ruimte om zaken te doen, met name dankzij de superieure kwaliteit van Israëlische AGF en het Israëlische aanbod aan nicheproducten."

"Ook de afstand is in het voordeel van de Israëlische producten," zegt Ido. "Er wordt momenteel veel gesproken over tussenpersonen die relaties op willen bouwen. Uiteindelijk zal duurzame handel gebaseerd zijn op de kwaliteit en prijzen."


Foto: Steenfruitrassen van Ben-Dor Fruits

Ben-Dor Fruits heeft een goede, reeds gevestigde samenwerking met haar partners in de VAE. "We leveren jaarlijkse programma's vanuit onze bedrijven over de hele wereld. Kwaliteit en smaak zijn de belangrijkste criteria die onze klanten hanteren. Vanaf volgend seizoen zullen we ook starten met de aanvoer van producten uit Israël."

Groot exportpotentieel
Ido ziet een uitmuntend exportpotentieel voor zijn bedrijf. "Ik was erg blij met het nieuws over het vredesakkoord. Niet alleen vanwege de zakelijke mogelijkheden die het biedt maar ook omdat we hier in het Midden-Oosten nog veel obstakels moeten overwinnen. Dit brengt ons weer een stap dichterbij vrede in deze regio."

Foto: Perenras van Ben-Dor Fruits

Het afgelopen jaar is Ben-Dor Fruits met een nieuw project gestart. Het bedrijf werkt namelijk aan rassen die bestand zijn tegen de hoogste temperaturen in de VAE. Dit initiatief begon al ruim voor de vredesonderhandelingen plaatsvonden."

"Sinds dat de diplomatieke banden genormaliseerd zijn, werden de zaken wel beter te managen. Het doel is het vinden van de beste soorten en rassen voor de commerciële teelt, of zoals we in Israël zeggen 'we willen de woestijn bebossen'," zegt Ben Dor tot slot. 

 

Publicatiedatum: