VK: Ocado Retail-CEO geeft lezing tijdens City Food Lecture 2021
De organisatie van de editie van 2021 van City Food Lecture heeft aangekondigd dat er een lezing zal worden gehouden door Mel Smith, CEO van Ocado Retail. Ocado Retail is de joint venture die ontstaan is door de samenwerking tussen M&S en de Ocado Group. Het bedrijf is verantwoordelijk voor ocado.com, de online dierenwinkel Fetch en de thuisbezorgdienst Ocado Zoom. Ocado Retail levert wekelijks aan gemiddeld 350.000 huishoudens en heeft een aandeel in de Britse online supermarktsector van 15%.
Bron: retailtimes.co.uk 

Kenia: Glovo breidt uit naar Kisumu en Eldoret
De thuisbezorgdienst Glovo gaat in deze maand in Kenia uitbreiden naar de steden Kisumu en Eldoret. Het bedrijf is van plan om zijn bereik te vergroten tot in alle grote steden van Kenia. Via het platform van Glovo zijn onder andere producten van de partners KFC, Java en Naivas beschikbaar.
Bron: the-star.co.ke

Zuid-Afrika: Woolworths geeft overzicht over afgelopen 20 weken
Woolworths heeft in Zuid-Afrika een overzicht gegeven van de afgelopen 20 weken. In deze periode daalde de groepsomzet met 2,0% als gevolg van lockdownmaatregelen. Ook nam in de afgelopen periode door deze maatregelen het winkelverkeer af en moest Woolworths noodgedwongen een aantal vestigingen sluiten. Het supermarktsegment van Woolworths heeft echter in deze periode goed gepresteerd. Ondanks alle tegenslagen door COVID-19 wist Woolworths Food zijn omzet te vergroten en meer marktaandeel te behalen. De omzet van Woolworths Food steeg met 10,6%, terwijl de vergelijkende winkelomzet toenam met 9,0%.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Rusland: Yandex breidt uit in Israël onder Deli-merk
Het Russische e-commercebedrijf Yandex gaat uitbreiden in Israël met de thuisbezorgdienst Deli. Yandex wist eerder in de thuismarkt met Deli goed in te spelen op de door de coronacrisis toegenomen behoefte aan online retail. Door de lockdown in Rusland heeft e-commerce forse stappen vooruit gemaakt. Dit was met name te zien aan de snelle bezorgdienst Yandex Lavka. Deli zal in Israël bestellingen binnen 10 tot 15 minuten aan huis bezorgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine lokale distributiecentra in de Israëlische steden Tel Aviv, Gamat Ran en Givatayim. Later zal het bereik van Deli in Israël verder worden uitgebreid.
Bron: nasdaq.com 

Carrefour-aandelen in Brazilië onderuit door sociale onrust
De aandelen van Carrefour Brasil zijn op 23 november met 6% gedaald. De directe aanleiding hiervoor is de sociale onrust die is ontstaan nadat een zwarte man overleed door geweld van beveiligingswerkers bij een Braziliaanse winkel. Carrefour had van alle genoteerde bedrijven op de Braziliaanse Bovespa-aandelenbeurs de sterkste koersdaling.
Bron: reuters.com 

VS: Walmart heropent winkelcentra in Chicago
Na een bewogen jaar in Chicago waarbij een aantal Supercenters werden gesloten, heeft Walmart twee Supercenter-locaties gerenoveerd en weer heropend. “Na de golf van maatschappelijke onrust in juni hebben we goed geluisterd naar de inwoners van Chicago", aldus Walmart-onderdirecteur Keith Wyche in een blogartikel.
Bron: supermarketnews.com 

Amerikaanse branchevereniging voorziet met kerst 5,2% meer omzet
De Amerikaanse National Retail Federation raamt de toename in omzet tijdens de feestdagen van 2020 op tussen de 3,6% en 5,2%. Volgens deze prognose zou dan een omzet worden behaald van tussen de US$ 755,3 mld en US$ 766,7 mld (tussen de € 636,7 mld en € 646,3 mld). NRF-directeur Matt Shay verwacht mogelijkheden voor een sterke afloop van het jaar 2020 voor de retailsector. Volgens Shay hebben Amerikanen meer geld te besteden, dat voorheen gebruikt werd voor zaken zoals reizen. Ook is hij optimistisch over de komst van een effectief vaccin tegen COVID-19.
Bron: cnbc.com 

Felle online concurrentiestrijd tijdens kerstdagen in de VS
Walmart, Best Buy en nog honderden kleinere retailers maken meer werk van hun mogelijkheden voor online retail. Tijdens de kerstinkopen hopen al deze bedrijven te kunnen concurreren met Amazon, dat nu als de dominante speler qua kerstcadeaus geldt. Online retail maakt het mogelijk dat een cadeau online kan worden besteld en zonder enig fysiek contact bij het beoogde persoon verpakt en wel wordt afgeleverd.
Bron: reuters.com 

VS: Aldi gaat nieuwe locatie openen in centrum van Philadelphia
Aldi is van plan om zeer binnenkort een nieuwe winkellocatie te openen in het stadscentrum van Philadelphia. De winkel wordt de belangrijkste huurder binnen een commercieel centrum en zal qua locatie en ontwerp afwijken van de meeste andere Aldi-filialen die in de laatste jaren in rap tempo in de VS zijn geopend.
Bron: winsightgrocerybusiness.com 

Loblaw start in Canada met geautomatiseerde bezorgdienst
Loblaw is in december van plan om van start te gaan met de eerste geautomatiseerde bezorgdienst van Canada. De retailgroep zoekt naar nieuwe manieren om producten aan klanten te leveren, nu online kanalen zoveel aan belang hebben gewonnen. Het nieuwe project wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met de in Californië gevestigde tech-startup Gatik AI. Dit bedrijf werd opgericht in 2017 in Palo Alto, Californië, maar heeft inmiddels ook kantoren in Toronto. Gatik AI is gespecialiseerd in logistieke middentrajecten, waarbij goederen over korte afstanden voor retailers en andere distributeurs worden verplaatst. In 2018 werd nog or US$ 4,5 mln (€ 3,8 mln) in het bedrijf geïnvesteerd. In de VS werkt Gatik AI onder andere samen met Walmart.
Bron: bnnbloomberg.ca 

VS: HelloFresh neemt Factor75 over
De Amerikaans tak van HelloFresh heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Factor75. Waar HelloFresh gespecialiseerd is in het aan huis leveren van maaltijdpakketten, biedt Factor75 online thuisbezorging van volledig voorbereide maaltijden van restaurantkwaliteit aan. De overname is onderdeel van een groter plan van HelloFresh voor de Amerikaanse markt. De overname had een waarde van US$ 277 mln (€ 233,5 mln). US$ 177 mln (€ 149,2 mln) hiervan wordt betaald als de overname is afgerond. Het overige bedrag wordt later overgemaakt aan de hand van de omzet die na de overname wordt gegenereerd.
Bron: businesswire.com