Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië ontdekt langzaamaan de papaja

"We hebben dertig jaar ervaring in de groothandelssector en de laatste 15 à 20 jaar hebben we ons gespecialiseerd in etnisch/exotische gewassen van buitenlandse oorsprong", zegt Domenica Piazzola, eigenaar van het Italiaanse Nuovafrutta, dat is gevestigd in Milaan.

"Op dit moment brengen we bijvoorbeeld de Braziliaanse Formosa papaja in kartons van 3 à 4 stuks op de markt. Dit gewas wordt geïmporteerd onder het merk Song River, waar we al 12 jaar mee samenwerken en dat internationaal gezien tot de besten behoort. Alleen de beste papaja’s worden geëxporteerd door het Braziliaanse bedrijf, dat onder leiding staat van een Amerikaan."

"Formosa papaja’s van het merk Song River wordt beschouwd als gegarandeerde inkomsten als deze worden geïmporteerd. Als het fruit niet volledig overeenkomt met de normen en waarden die zijn vastgesteld door degenen die hem telen, dan wordt dit niet geëxporteerd. Het is fijn om met een bedrijf van dit kaliber samen te werken, maar dat betekent niet dat er geen alternatieven zijn. Daarom omvat het assortiment van Nuovafrutta ook papaja’s van andere telers uit Brazilië en Colombia," zegt verkoopmanager Giorgio Donnarumma.

“De detailhandel wendt zich meestal tot de kleinere Golden papaja. Deze verschilt qua kaliber en smaak van de Formosa. Vele gespecialiseerde winkels, zoals de groentenwinkels, geven daarom de voorkeur aan de Formosa papaja, omdat deze een veeleisender klantenkring hebben. We werken ook veel samen met bedrijven die, net als wij, in etnisch/exotische producten handelen," zegt Donnarumma.

"Vanuit Brazilië en Colombia zijn de papaja’s jaarrond verkrijgbaar. In de zomerperiode komen er ook gewassen uit Sicilië en de Canarische Eilanden, maar qua kwaliteit halen ze het niet bij geïmporteerde papaja’s. De papajamarkt in Italië is kleiner dan die in andere landen; er worden 100 tot 120 pallets per week geïmporteerd. De sector is in ontwikkeling en veel consumenten ontdekken de gezonde eigenschappen van de papaja. Zeker in deze tijden is dit voor veel mensen erg belangrijk."

Omdat de papaja een bederfelijk en zeer temperatuurgevoelig gewas is, wordt dit fruit louter per vliegtuig geïmporteerd. Vanaf een Europese luchthaven (Spanje, Duitsland, Nederland) wordt het via de weg naar Italië vervoerd.

"De lockdown in maart heeft ons omgevormd tot echte logistieke strategen. We hebben alle mogelijke routes en verbindingen benut om de papaja’s te importeren en bij onze klanten te krijgen. De luchtvaartmaatschappijen vlogen op een gegeven moment niet meer. Dit betekende dat we geen gebruik meer konden maken van onze gebruikelijk chartervluchten, maar dankzij cargovluchten zijn we operationeel gebleven. Tot op heden zijn er nog problemen met sommige routes, zoals die voor ananassen uit de Dominicaanse Republiek. We vertrouwen daarom op bureaus die ons op het laatste moment op de hoogte stellen van eventuele vrije ruimte aan boord," zegt de verkoopmanager over de gevolgen van de coronacrisis.

In maart en april was er veel vraag naar papaja’s en dat had alles te maken met de schaarste aan beschikbaar transport. "De kosten zijn verdubbeld in die tijd. Vanuit Brazilië bedroegen de kosten €1,90 à €2,10 per kilo, terwijl dat voor de coronacrisis €1,00 à €1,10 was. Inmiddels zijn de kosten weer bijna op het oude niveau," besluit Donnarumma.

Voor meer informatie:
Giorgio Donnarumma
Nuovafrutta Srl
Via Cesare Lombroso 54
20137 Milano - Italië
+39 393 9067629
[email protected]
www.nuovafrutta.com 

Publicatiedatum: