De nieuwe beperkingen die de Italiaanse regering heeft opgelegd om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, zetten niet alleen duizenden restaurants onder druk, maar ook al die leveranciers van AGF-producten die geconfronteerd worden met vele annuleringen van hun bestellingen.

"De koningsoesterzwam staat zeker op de lijst van ongelukkige referenties. De vraag is praktisch tot nul gedaald en de prijzen zijn overeenkomstig gedaald van 5,50/6,00 €/kg naar 3,80 €/kg. Dit heeft ertoe geleid dat wij ervoor hebben gekozen om de productie op te geven." Dit is de noodkreet van een producent die koningsoesterzwam (Pleurotus eryngii) teelt in Basilicata in het zuiden van Italië.

"Zolang de horeca geen tijdslimiet had, konden we elke dag meer dan 400-500 kg product verkopen aan de verschillende regionale en interregionale cateringdiensten. Maar met de restaurantsluiting om 18:00 uur was de vraag met ongeveer 80% gedaald. Nu, met het verbod op consumptie ter plaatse en de avondklok van 22:00 uur, zijn de bestellingen volledig geannuleerd. Hoewel thuis- en afhaalservice nog steeds is toegestaan, behoren gerechten met koningsoesterzwam helaas niet tot de favorieten."

"We leven in onzekerheid en de komende weken zullen daar niets aan veranderen. Het is een bijzondere en belangrijke periode voor de verkoop van paddenstoelen: de kerstvakantie staat voor de deur. In deze dagen en tot eind november zullen we de kweek niet meer opstarten, ook omdat met deze klimatologische trend en met temperaturen boven het seizoensgebonden gemiddelde, de paddenstoelen de neiging hebben om te groeien, in het licht van een volledig afwezige vraag."