Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondanks klimaatproblemen en tekort aan arbeidskrachten

Canadese appeloogst 5% groter

Het Bureau voor landbouwaangelegenheden Ottawa (FAS/Ottawa) voorspelt een groei van 5% van de Canadese appelproductie in het verkoopseizoen 2020/21, ondanks enkele uitdagingen op het gebied van teelt en arbeid.

Meer dan 90% van de Canadese appelproductie is geconcentreerd in British Columbia, Ontario en Quebec. Hoewel het weer in 2019/20 veel uitdagingen bood voor de Oost-Canadese oogst, waren de omstandigheden voor de oogst van 2020/21 gunstiger. Ondanks de droogte in de zomer werd er op tijd geïrrigeerd om in Ontario een gewas van goede kwaliteit qua grootte en kleur te leveren. Quebec meldt ook een sterk gewas. In British Columbia heeft hagelschade in het voorjaar de kwaliteit van het gewas beïnvloed. De rook van natuurbranden langs de Amerikaanse westkust heeft de kleur van enkele variëteiten beïnvloed.

De provincies langs de Canadese kust hadden te kampen met droogte in de zomer, waardoor de appelproductie naar verluidt is afgenomen. Ondanks deze uitdagingen wijzen vroege schattingen echter op een algemene grotere appelopbrengst in 2020/21 in vergelijking met vorig jaar. Voorspeld wordt dat de oogst in 2020/21 hoger zal zijn dan in 2019/20.

FAS/Ottawa voorspelt een lichte toename van het bebouwde areaal in 2020/21 in vergelijking met 2019/20, omdat er meer Honeycrisp, Gala en andere premium rassen worden geplant.

De Canadese appeltelers hebben te maken gehad met uitdagingen op het gebied van arbeid in verband met Covid-19. Het voorjaarsonderhoud van de boomgaarden, zoals het uitdunnen en snoeien, werd negatief beïnvloed doordat er minder tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten in Canada waren als gevolg van de reisbeperkingen die medio maart zijn ingevoerd. Op aandringen van de appelsector wees de Canadese overheid de appelteelt uiteindelijk aan als essentieel, hoewel de arbeiders bij aankomst in het land nog steeds een verplichte 14-daagse quarantaine in acht moesten nemen.

Het tekort aan arbeidskrachten bleef in de oogsttijd aanhouden, wat een negatieve invloed kan hebben gehad op de werkelijke opbrengst van de appeloogst, ondanks sterke schattingen over de productie. Dit probleem is naar verluidt het meest dringend in British Columbia, dat heeft geworsteld met een tekort aan arbeidskrachten.

Bron: USDA

Publicatiedatum: