"De pompoenmarkt is stabiel met een goede productkwaliteit," vertelt Vincent Elegoet van Saveurs du Bout du Monde. Momenteel richt het Bretonse bedrijf, dat gespecialiseerd is in nicheproducten, zich op basispompoenen als kastanjepompoenen, flespompoenen en spaghettipompoenen. “Na de lockdown wilden we liever geen nichepompoenen meer op de markt brengen als de blauwe en de groene pompoen. De afzet voor deze producten liep nog goed voor Halloween, maar met de sluiting van de restaurants een paar dagen geleden is die markt verdwenen. Wel is het zo dat supermarkten nog steeds erg geïnteresseerd blijven in basispompoenen."

Flespompoen en gesneden flespompoen

De lockdown heeft ook een negatieve invloed op de vraag naar 'kleine nichegroenten'. Dit is bijvoorbeeld het geval bij crosnes, die gewilder blijken te zijn bij horecaprofessionals dan bij consumenten. "Ondanks de beperkte afzet moeten we positief blijven en naar oplossingen blijven zoeken om het werk van onze telers te kunnen optimaliseren."

Dit voorjaar heeft Saveurs du Bout du Monde een drive-in opgezet met manden vol originele seizoensgroenten. Dit bleek een groot succes te zijn, omdat hierdoor minder producten werden verspild, er samengewerkt kon worden met een solidariteitsvereniging van lokale handelaren en omdat consumenten zo kennis konden maken met de nieuwe smaken. “Om logistieke redenen is het helaas niet mogelijk de drive-in dit najaar nog eens op te zetten. Laten we hopen dat de algehele gezondheidssituatie snel op een positieve manier verandert!" besluit Vincent Elegoet. 

Voor meer informatie:
Vincent Elegoet
Saveurs du Bout du Monde
ZA du Croissant
29250 Plougoulm
Telefoonnummer: 02 98 29 85 61
Fax : 02 98 29 85 62
sbm4@wanadoo.fr