Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelaren uit München lijden onder strenge coronamaatregelen

"Ik denk dat de situatie zich pas vanaf februari/maart zal ontspannen"

Op de groothandelsmarkt in München Sendling verloopt de handel momenteel eerder in rustige banen. Normaal gesproken start in deze tijd van het jaar langzaam maar zeker het traditionele kerstseizoen, maar in dit uitzonderlijke jaar vol coronamaatregelen is alles anders, ziet groothandelaar Helmut Bienek, eigenaar van het gelijknamige bedrijf.

"Veel grote gastronomen zijn vanwege de horecasluiting weggevallen als klant, waardoor we onder de streep circa 50 procent omzetverlies registreren", aldus Helmut. Tegelijkertijd vinden er nu in de winter ook minder weekmarkten plaats, waardoor men vrijwel compleet is aangewezen op de afzet in de retail. "Gelukkig tellen we enkele regionale franchisenemers van grote retailketens tot onze klanten."


Bij de stand op de groothandelsmarkt tijdens een bezoek van Freshplaza in de winter van 2017

Slepende afzetsituatie
Maar de handel met de retail gaat vergeleken bij de klassieke groothandel met hele andere voorwaarden samen, weet de fruithandelaar. "Men heeft hele andere kwaliteitseisen in de retail en ook de prijsspanne is duidelijk kleiner. Bovendien leveren we vrijwel uitsluitend standaardproducten, zoals tomaten, appelen en peren aan de retail: naar exoten zoals ingevlogen mango's wordt daarentegen slechts af en toe gevraagd en dan neemt men ook slechts enkele kratjes af."


Zachtfruit en kaki's bij de standverkoop.

Nu tijdens de 'lockdown light' ligt ook de afzet in de retail eerder op een beneden gemiddeld niveau, bevestigt Helmut. Hij vreest dat de slepende afzetsituatie ook in de komende maanden aan zal houden. "Als men er heel pragmatisch naar kijkt, denk ik dat we tot aan het begin van het nieuwe jaar op een laag afzetniveau moeten rekenen. Want ondanks de strenge coronamaatregelen in Bayern zijn de coronacijfers nog steeds hoog en stabiel. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de situatie zich op zijn vroegst vanaf februari/maart 2021 iets zal ontspannen."


Bonte zuidvruchten en druiven in het huidige productaanbod.

Continue controle op de groothandelsmarkt
Ondanks mondkapjesplicht en aangescherpte controle probeert men degenen die ter plekke op de groothandelsmarkt inkopen komen doen goed te bedienen. Helmut: "Gelukkig zijn er nog afhaalklanten: iedereen die het terrein betreedt, wordt echter uitvoerig gecontroleerd. Er lopen continue vier tot zes mensen rond die elke minuut controleren of de regels worden nageleefd." 

Degenen die zich ondanks alles nog op de groothandelsmarkt in München melden, worden bijpassend beloond. "Alles wat men wil is te krijgen. We zien momenteel geen problemen of tekorten bij de productinkoop. Ook van grote prijsverhogingen is naar mijn idee momenteel geen sprake", luidt het tenslotte. 

Voor meer informatie:
Bienek Fruchthandels GmbH
Helmut Bienek
Großmarkt München
Tel.: +49 89 .74 65 3674
Fax: +49 89 .74 65 3676
info@bienek-fruchthandel.de  
https://www.instagram.com/bienekfruchthandel/  

Publicatiedatum: