Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inspectie SZW jaagt in 2021 met groter rechercheteam achter uitbuiting aan

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat in 2021 nog intensiever inspecties uitvoeren naar arbeidsmisstanden. Er zijn nieuwe, betere methoden beschikbaar om getuigen te horen en ook een speciaal rechercheteam krijgt de komende twee jaar meer capaciteit.

Dat blijkt uit de jaarplannen van de Inspectie, waarin vanwege corona meer flexibiliteit is opgenomen. De gevolgen van de coronacrisis vragen volgens de Inspectie namelijk om aandacht voor meer dan alleen 'de klassieke risico's'.

In het plan staat dat de Inspectie in 2021 'stevig' gaat inspecteren in slachterijen en in de vlees- en visverwerkende industrie. Hier wordt gelet op o.a. de corona-uitbraken dit jaar bij dit soort bedrijven naar een dekkingsgraad van zestig procent gestreefd.

Aanpak malafide uitzendbureaus
Ook in de glastuinbouw worden weer intensiever gerichte inspecties uitgevoerd, belooft de Inspectie. Bij deze controles kijkt de Inspectie naar de rol van uitzendbureaus bij het uitlenen van arbeidsmigranten. Daarnaast ondersteunt de Inspectie andere partijen in de aanpak om de afhankelijkheid voor arbeidsmigranten op het gebied van huisvesting van uitzendbureaus te verkleinen.

Het aanpakken van malafide uitzendbureaus blijft een speerpunt. Dat doet de Inspectie in samenwerking met de Belastingdienst en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en met Belgische en Duitse inspectiediensten. In 2021 willen de partijen de bestrijding verbreden door op dit punt ook met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) samen te werken.

Beter verhoren en meer capaciteit rechercheteam
In 2021 zijn ervaringen uit eerdere onderzoeken beschikbaar om het horen van arbeidsmigranten als getuigen te verbeteren, zodat de bereidheid om mee te werken aan een onderzoek tegen de werkgever toeneemt. Daarbij blijft de Inspectie onverminderd aandacht houden voor de situaties waarin sprake is van arbeidsuitbuiting. De rechercheonderzoeken naar arbeidsuitbuiting worden zoveel mogelijk gecentraliseerd in een nieuw rechercheteam waarvan de capaciteit in 2021 en 2022 wordt uitgebreid.

Verder blijft de Inspectie ook op 'klassieke risicopunten' focussen, waaronder de door de sector zelf gestelde 'zero accidents' ambitie. 

Bekijk hier het complete Jaarplan Inspectie SZW 2021