Nederlandse en Belgische tomaten houden stand op Duitse groothandelsmarkten

Hoewel het onvermijdelijk is dat zuidelijke importkasgroenten steeds meer de overhand krijgen op de Duitse groothandelsmarkten, lukte het Nederlandse en Belgische tomatenpartijen vorige week nog goed om stand te houden. Samen vormden ze 'de basis' van het aanbod, aangevuld met partijen uit Spanje, Italië, Marokko en Turkije. Vooral uit die laatste twee landen nam de aanvoer wel toe gedurende week 45, zo valt op te maken uit een BLE-marktrapport.

Prijsstijgingen in tomaat waren er nauwelijks op de groothandelsmarkten, uitgezonderd enkele uitschieters waaronder in Berlijn 20 euro voor 3,7 kilo Nederlandse cherrytomaten. 

In komkommer en paprika is het Nederlandse en Belgische aanbod inmiddels wel echt beperkt te noemen. Waar in week 44 komkommer Oost-Europees product de concurrentie nog goed aankon met Spanje, was dat vorige week niet langer meer het geval. Spanje voerde de boventoon en soms was er zelfs al geen Nederlands of Belgisch product meer voorhanden. 

Ook in paprika overwegend Spaans product inmiddels. De vraag kon moeiteloos worden ingevuld met verder nog beperkte aanvoer uit Nederland, Turkije en België. De prijzen in Frankfurt en Berlijn liepen op, elders vielen de prijzen tegen. Toch waren ook in Frankfurt de marges groot, en varieerde een doos met 5 kilo paprika in prijs van 5 tot 10 euro.

Over de kwaliteit was bij tijd en wijle niet iedereen even tevreden. Net als in week 44 werd er geklaagd over een povere kwaliteit, niet altijd even bevorderlijk voor de omzetten bij de handelaren. 

In aubergine bleven de prijzen vrij stabiel, met aanvoer uit Italië, Nederland, Spanje en Turkije. Aubergines uit dat laatste land werden het best gewaardeerd, met een gemiddelde prijs van 1,79 euro. 

Courgettes kwamen uit Italië, Spanje en Turkije. En uit Marokko. De aanvoer uit dat laatste land zorgde in Hamburg voor dalende prijzen van het overwegend Spaanse product.

Foto index: archief GroentenNieuws


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.