Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uwe Buschhaus over corona, Duitse koningsoesterzwammen en een buitengewoon cantharellenseizoen

"De bospaddenstoelen hebben ons in dit uitzonderlijke jaar gered"

Het actuele verkoopjaar, dat bepaald wordt door corona, loopt langzaam ten einde. Zo ook in de paddenstoelenbranche. De onlangs aangescherpte maatregelen maken het ook dit handelssegment extreem moeilijk. Ondertussen ontstaan er juist in deze moeilijke tijden ook nieuwe afzetmarkten en -kansen, bevestigt Uwe Buschhaus, een internationaal actieve paddenstoelengroothandelaar uit het Duitse Witten. 

Ook bij de gespecialiseerde bedrijfsgroep heeft de huidige crisis veel deining veroorzaakt. "De belevering van cash & cash-markten is grotendeels ingestort. Bovendien vinden er geen grote evenementen en kerstmarkten plaats. Als gevolg daarvan moeten we bij de champignons op een omzetverlies van circa 50 procent rekenen."


Duitse koningsoesterzwammen c.q. Eryngii uit Thorgau

Positieve respons voor Duitse koningsoesterzwammen
Ondanks de actuele crisissituatie kijkt de ervaren grootleverancier met vertrouwen naar de toekomst. Sinds kort is men in staat om continu verse koningsoesterzwammen uit Duitse teelt aan te bieden. "We hebben een betrouwbare partner gevonden en nemen nu wekelijks enkele tonnen in drie verschillende sorteringen af. Naar de middelgrote exemplaren is de meeste vraag, deze wegen circa 70 tot 100 gram per stuk. De kleine tot gemiddelde sortering weegt circa 30-70 gram per stuk. Tenslotte zijn er ook nog minikoningsoester-zwammen met een gewicht van minder dan 30 gram per stuk. Alle paddenstoelen die in iedere afzonderlijke teeltfles gegroeid zijn worden op deze manier ook daadwerkelijk gebruikt."

De vraag in deze 'nieuwe' producttak is tendentieel stijgend. Volgens Uwe biedt de Duitse teelt van koningsoesterzwammen de handel meerdere voordelen. "Ten eerste beschikt men zo doorlopend over kwalitatief hoogwaardige paddenstoelen van Duitse herkomst. Bovendien wordt de afname van koningsoesterzwammen uit Korea tendentieel duurder, juist in deze tijden waarin de luchtvrachtcapaciteit is ingeperkt vanwege corona. Niet voor niets werd de productlijn niet alleen in de Duitse retail en op de Duitse groothandelsmarkten goed ontvangen, maar ook in buurlanden zoals Oostenrijk en Zwitserland."

Sinds afgelopen jaar belevert Uwe Buschhaus ook enkele regionale Rewe-filialen direct zonder tussenhandel. Het doel van deze directe belevering is het kort houden van de transportafstanden, en hierdoor absolute versheid bieden.

Cantharellenseizoen gaat in de verlenging
Ondertussen komen er ook nog steeds cantharellen uit Wit-Rusland binnen. "Dat is buitengewoon in deze tijd van het jaar, want normaal gesproken zouden we het seizoen reeds midden oktober beëindigd hebben. De kwaliteit van deze late producten is ook verbazingwekkend goed, zolang ze nog beschikbaar zijn zullen we dus niet op Spaanse en Portugese producten overstappen", luidt het.  

Rechts: Wit-Russische cantharellen in het actuele productaanbod

Ondanks de coronabeperkingen blikt Uwe over het algemeen terug op een tevredenstellend bospaddenstoelenseizoen. "De goederenstromen konden continue overeind gehouden worden en het seizoen was niet wezenlijk slechter dan anders. In tegendeel: met de bospaddenstoelen konden we de verliezen in het voorjaar voor een deel compenseren. In die zin hebben de bospaddenstoelen ons in dit uitzonderlijke jaar gered."


Paddenstoelenmix: een populair product in de privéverkoop

Levering aan privéklanten
Net zoals vele collega's uit de groothandel heeft ook Uwe besloten om te gaan leveren aan privéklanten. Er worden hoofdzakelijk verse producten geleverd aan huishoudens en kleine afnemers uit de regio. "Naar verhouding is de afzet in deze categorie eerder laag. In zoverre is het voor ons als groothandelaren geen fatsoenlijk alternatief", schetst Uwe. Ondanks de relatief geringe productafname wordt de 'nieuwe' afzettak gewaardeerd door de klanten. "Vooral onze paddenstoelenmix met tot wel acht of tien verschillende paddenstoelensoorten wordt steeds populairder. We zullen binnenkort ook een onlineshop voor privéklanten openen", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
Pilzgroßhandel Uwe Buschhaus
Vogelsängerstr. 42-48
D - 58300 Wetter
Tel.: +49(0)2335 967 4942-43
Mobiel: +49(0)172 2805129
Fax: +49(0)2335 967 4944
E-mail: info@speisepilze.eu     
Web: www.speisepilze.eu     

Publicatiedatum: