Dankzij het bijzondere microklimaat in de Boschkrans druivengaard opent dit teeltbedrijf het druivenseizoen met de rode pitloze Starlight, terwijl elders, in Limpopo's Loskop Valley, de oogst nu begint met Early Sweet and Prime.

Druivenranken met Starlight, een ongewone start van het seizoen bij Boschkrans (Foto's: Boschkrans)

De regenachtige vroege zomer heeft de oogst in dit gebied niet al te zeer verstoord en de verzending van de eerste druiven begint deze week. "We zijn gewend aan regen tijdens de oogst, dus alles zit onder plastic. De ene dag is er regen en de volgende dag kunnen we weer verder plukken zolang als de zon schijnt," zegt Jannes van Zyl, marketingdirecteur bij Boschkrans en zelf een tafeldruiven- en ook citrusteler.

Het bladmotief in het logo van Boschkrans verwijst naar de groei van het bedrijf, de druiventeelt en de medewerkers.

Sterke druiven voor Europese markt
Het venster voor de vroegste Zuid-Afrikaanse druiven is vooral te vinden in de EU en het Verenigd Koninkrijk. De vroegste Zuid-Afrikaanse tafeldruiven uit de noordelijke provincies komen aan het eind van het Europese seizoen op de markt met vers, sterk fruit.

Van Zyl merkt op dat de Braziliaanse binnenlandse markt voor tafeldruiven naar verluidt sterk is en dat dit land de export naar Europa aan het verminderen is. Daarbij richt Peru zich dit seizoen op de VS, omdat men geen herhaling wil van het rampzalige druivenseizoen in Europa van twee jaar geleden.

De eerste tafeldruiven worden deze week verzonden.

Consumentengedrag blijft een onbekende variabele
Toch wordt verwacht dat de Europese groothandelsmarkt onder druk zal komen te staan en de effecten van lockdowns op het koopgedrag zijn zorgwekkend. Het is nog steeds te hopen dat het kwaliteitslabel voor gezonde voedingsmiddelen, zoals tafeldruiven, de verkoop zal stimuleren.

Boschkrans zal de handel in tafeldruiven met China kort na Nieuwjaarsdag beginnen wanneer sterkere rassen zoals AutumnCrisp en Midnight Beauty worden geoogst.

Premium kwaliteit tafeldruiven rijpen op Klipbank Farm, Loskop Valley.

Voor meer informatie:
Jannes van Zyl
Boschkrans
+27 82 495 2898
marketing@boschkrans.com
www.boschkrans.com