Terwijl de eerste zendingen Peruaanse en Braziliaanse druiven momenteel op het water zijn, zal het Californische druivenseizoen mogelijk nog tot het einde van het jaar duren. De temperaturen in de Central San Joaquin Valley zijn zacht geweest en er is weinig neerslag gevallen. Tegen het weekend worden er echter lagere temperaturen verwacht en neemt de kans op neerslag toe. Wanneer er zich geen uitzonderlijke weersomstandigheden voordoen, dan zullen verladers tot ver in december druiven kunnen verpakken. "Over het algemeen was de druivenhandel tot nu toe niet echt geweldig," zegt Ira Greenstein van Direct Source Marketing. "De afzet blijft wat achter bij die van de voorgaande twee seizoenen. Telers hopen echter dat de aanbiedingsacties in november de handel een extra impuls zullen geven," voegt hij eraan toe. 

Als er in november geen sprake is van een stijging van de FOB-prijzen op de spotmarkt, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat telers er vanaf zien om hun fruit te plukken. Het is dan financieel gewoon niet aantrekkelijk om het te verpakken," legt Greenstein uit. Hoewel Californische telers veel vertrouwen hebben in de bewaareigenschappen van hun late rode en witte pitloze druivenrassen, waren er de afgelopen weken toch meldingen van afwijzingen van bedorven voorraden, zo weet Greenstein. "Nu alle aandacht uitgaat naar Covid-19 en er zoveel variabelen in het spel zijn, kunnen we historische data beter laten voor wat het is, hetgeen een zeer onduidelijk beeld oplevert van de markt in de maanden november en december," vervolgt hij. 

Verpakken witte pitloze druiven gaat nog twee weken door
De afzet van Californische witte pitloze druiven is niet geweldig maar er zal nog twee weken lang vers verpakt fruit van hoge kwaliteit op de markt komen met stevige FOB-prijzen. De prijzen voor het ras Autumn King variëren momenteel tussen de €12,65 en €14,34 voor grote maten, en €14,34 tot €16,88 voor extra grote maten. De prijs van het merendeel van het fruit ligt rond de €16,05. Handelaren van Autumn Crisp kunnen reken op zo'n €3,38 meer en de FOB-prijzen voor dit ras variëren van €19,42 en €21,12," zegt Greenstein. 

In december werd er aanvankelijk een tekort aan witte pitloze rassen verwacht maar het ziet ernaar uit dat dit nu opgevuld zal worden voor importdruiven uit Peru en Brazilië, die nu al per zeevracht onderweg zijn. De tragere afzet zou er wel toe kunnen leiden dat er tot ver in december binnenlandse druiven op de markt zijn. "Het feit dat de grootste aantallen pitloze druiven uit Ica ongeveer twee weken vertraging hebben opgelopen, zou Californische handelaren genoeg tijd moeten geven om hun seizoen af te ronden. Het zou zo kunnen zijn dat de FOB-prijzen voor premium Californische pitloze witte druiven in november wat stijgen en vervolgens ook weer in december, zolang de consument het product maar af blijft nemen," legt Greenstein uit.   

Heel de maand november promotiemogelijkheden voor pitloze rode druiven
Er zijn volgens Greenstein nog altijd volop pitloze rode druiven die moeten worden geplukt. "Handelaren zullen hun voet op het gaspedaal houden de komende weken en retailers kunnen rekenen op mogelijkheden voor promoties gedurende deze hele maand. Naast de druiven die nog moeten worden geoogst, zijn er ook nog aanzienlijke voorraden oudere Californische pitloze rode druiven beschikbaar en handelaren willen hier snel vanaf." Termijnmarkten in heel het land verwerken al enige tijd grote aantallen fruit van dubieuze kwaliteit," zegt Greenstein. 

Vanwege de achterstand van ouder fruit dat telers nog af moeten zetten, is de goede beschikbaarheid van Allison, Sweet Celebration. Scarlotta en andere rode pitloze druivenrassen van uitmuntende kwaliteit momenteel niet hun eerste prioriteit. De prijzen van Californische pitloze rode druiven van premium kwaliteit lopen momenteel uiteen van €10,97 tot €11,81 voor middelgrote en grote maten en €11,81 tot €12,66 voor extra groot fruit. Handelaren proberen de prijzen vast te houden voor vers verpakt fruit met FOB-prijzen van €16,05 tot €17,74 voor premium fruit. De tweede week van november worden de eerste Peruaanse Crimson-druiven verwacht, met FOB-prijzen die naar verwachting uiteen zullen lopen van €20,32 tot €22,02 aan de Oostkust," aldus Greenstein. 

Zwakke vraag naar pitloze blauwe druiven
De consumentenvraag naar pitloze blauwe druiven was dit seizoen volgens Greenstein nogal teleurstellend. "Ondanks dat de kwaliteit dit jaar uitstekend was, was de markt slap. Er moeten nog grote aantallen Autumn Royal worden geplukt, evenals beschermde rassen, zoals Sweet Sapphire en Moon Drop. De conventionele pitloze blauwe druivenrassen leveren prijzen op tussen de €14,36 en €17,75, waarbij beschermde rassen zo'n €1,69 tot €3,39 meer opbrengen," zegt Greenstein. De eerste zendingen geïmporteerde pitloze blauwe druiven worden de eerste week van januari verwacht. 

 

Voor meer informatie: 
Ira Greenstein
Direct Source Marketing
Tel: +1 (914) 241-4434
Email: ira@directsourcemktg.com 
www.directsourcemktg.com