De coronacrisis heeft de leveranciers van luchtvrachtgoederen vanuit verre overzeese gebieden bijzonder hard getroffen. Een van die bedrijven is Koerner Agro, een leverancier van Thaise tuinbouwproducten, die al bijna 30 jaar actief is.

"Door de problemen van de passagiersluchtvaartmaatschappijen was er ook een gebrek aan luchtvrachtcapaciteit om de klanten te blijven bedienen. Sinds mei zijn de vliegtarieven verhoogd met €3 per kg en wordt er een minimale hoeveelheid van twee ton per zending vereist. Onze productie was volledig gepland en we konden op elk moment leveren, maar de extra vrachtkosten en het gebrek aan vluchten hadden een negatieve invloed op ons bedrijf," zegt Nicola Winter, directeur van de in Hamburg gevestigde onderneming.

Bedrijfslocatie in Nakornpathom (Centraal-Thailand)

"Vanaf het begin van de coronapandemie in maart is de vrachtsituatie snel verslechterd," zegt Winter. "Er waren toen een tijdje bijna geen vluchten. Vanaf mei is de luchtvrachtcapaciteit geleidelijk weer toegenomen, maar met snel stijgende tarieven. Door deze prijstoeslagen hebben sommige klanten hun exotische aanbod voorlopig opgeschort."

Een doos met verse kurkuma

Koerner Agro bedient een groot aantal klanten in Duitsland en andere Europese landen. Normaal gesproken maakt het bedrijf van een groot aantal luchthavens gebruik, maar door de huidige situatie komt het leeuwendeel van de goederen in Frankfurt aan.

Alternatieve verkoopkanalen
Verrassend genoeg is de impact van de pandemie aan de productiezijde nauwelijks merkbaar. Het volledige assortiment is continu beschikbaar en in tegenstelling tot Europa is de coronasituatie in Thailand allang tot rust gekomen. Er zijn al weken geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd. De moeilijke transport- en marketingsituatie zorgt echter ook voor problemen bij de Thaise contracttelers. "Rond Pasen was de situatie catastrofaal voor ons. We waren bij lange na niet in staat om genoeg goederen naar Europa te brengen om aan de vraag te voldoen. Daardoor moesten we snel op zoek naar alternatieve afzetkanalen, zoals de lokale markt. In het ergste geval moesten de goederen worden vernietigd wegens gebrek aan toegang tot de markt."

Een greep uit het groentenassortiment: groene asperges, kurkuma, lindegras en okra.

De huidige Duitse 'lockdown light' en de hernieuwde sluiting van de horeca zullen een overeenkomstig effect hebben op de afzet van tropische producten. "Natuurlijk gaat een deel van onze producten naar de horeca. Naar mijn mening zijn de groothandelsmarkten echter niet zo slecht af als de horeca zelf, omdat er meer goederen nodig zijn in de vakhandel. Een deel van de verliezen kan dus worden opgevangen."

Verse luchtvrachtgoederen uit Thailand zijn het handelsmerk van Koerner Agro. Door de huidige situatie probeert het bedrijf nu enkele producten via zeevracht op de markt te brengen.

Groei in kurkuma, citroengras en passievrucht
Koerner Agro heeft haar eigen contracttelers in Thailand en biedt een breed scala aan exotische groenten en fruit aan, voornamelijk aan de groothandel en de supermarkten. "Onze klanten bevinden zich niet alleen in Duitsland, maar ook in de buurlanden en in Spanje en Portugal. Onze vaste partner in Holland, Nature's Pride, zorgt daarentegen voor de Scandinavische regio."

Een aspergeteeltgebied in Thailand

In de loop der jaren heeft het handelssegment van de Aziatische exoten zich snel ontwikkeld. "De uitvoering van de EU-669-verordening voor strengere controles op de invoer uit derde landen heeft de invoer van populaire producten, zoals kruiden en aubergines, helaas onmogelijk gemaakt. Hetzelfde geldt voor de Nam Dok Mai mango's vanwege de sterke concurrentie uit Zuid-Amerika en nu ook Spanje, die kortere afstanden hoeven af te leggen."

De Thaise exoten worden ter plaatse verwerkt en verpakt voordat ze per luchtvracht naar Europa worden verzonden.

Aan de andere kant heeft de vraag naar andere producten zich zeer positief ontwikkeld, aldus Winter. "Iedereen heeft het ook over kurkuma, citroengras en passievruchten. Vooral op het Iberisch schiereiland heeft dragonfruit zich gevestigd en in Groot-Brittannië is er steeds meer vraag naar maïsvingers," besluit Winter.

Voor meer informatie:
Nicola Winter
Winter Trading GmbH / Koerner Agro
Hamburg, Duitsland
+49 4047 1955 05
nicola@koerneragro.com
www.koerneragro.com