De daling van de afzet richting horeca heeft voor een trage en logge granaatappelmarkt gezorgd in de maand oktober, juist wanneer er meer voorhanden waren vanuit Spanje en andere mediterrane landen. Desondanks liggen de prijzen boven het niveau van vorig jaar, dankzij de lagere oogst. Op dit moment zet Spanje vooral de granaatappel Mollar de Elche en in mindere mate ook de Wonderful af.

“In vergelijking met vorig seizoen plukken we dit jaar ongeveer 25% minder granaatappelen van het ras Mollar. Bovendien worden er nu ongeveer 10% meer granaatappelen als klasse-II afgezet vanwege zonnebrandproblemen”, zegt Susi Bonet, verkoopster bij de coöperatie Cambayas uit Elche, het belangrijkste granaatappelgebied in Spanje.

“Door het beduidend lager aanbod van klasse-I granaatappelen zijn de prijzen hoger, wat ons zelfs toelaat onze doelstellingen te halen die we bij het begin van het seizoen hebben gesteld ondanks het feit dat de markt erg gezapig is. Toch blijven we erop hopen dat er weer meer leven in de brouwerij komt in november. Dat zou best wel eens kunnen, aangezien er dan reeds heel wat minder beschikbaar is, zowel vanuit andere Spaanse teeltgebieden als uit derde landen. Pas vanaf november dalen de granaatappelhoeveelheden immers merkbaar”, legt de verkoopster van Cambayas, de grootste granaatappelteler van Spanje, uit.

Volgens de verkoopster van de telersvereniging heeft de pandemie niet echt een duidelijk effect op de consumptie van dit fruit, de impact van de sluiting van de horeca in sommige Spaanse gewesten en in andere Europese landen buiten beschouwing gelaten. "We kunnen onze voorbereidingen voor de afzet niet laten afhangen van de situatie rondom corona. We gaan te werk alsof het een normaal seizoen betreft", zegt Susi Bonet.

Cambayas zet de Mollar-granaatappelen op de nationale markt en in verschillende Europese landen zoals Frankrijk en Nederland af, maar ook in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Voor meer informatie:
Susi Bonet
Cambayas Coop.V
Tel: +34 966637588 (Spanje)
susi@cambayas.com
www.cambayas.com