Veel nieuwssites toonden dit jaar beelden van overstromingen in India maar dit soort overstromingen zijn niet ongebruikelijk in het land. De hevige moessonregens vullen de watertekorten aan ondanks dat zij hier en daar ook voor schade zorgen. De fruitsector wordt hierdoor niet al te zeer geraakt en de fruitmarkten zijn nog altijd open. De Indiase consument kijkt vooruit en denkt dat de avocado het fruit van de toekomst wordt.

Saurabh Tanwar, directeur van Fruitways Chile, zag de vraag van Indiase consumenten op het gebied van appelen verschuiven. Normaal gesproken zijn Poolse appelen een grote hit in het land, maar als gevolg van de lagere kwaliteit en hogere prijzen zijn importeurs overgegaan op andere importbronnen. "Tot dusver verloopt het seizoen goed. Momenteel is er meer Indiaas fruit op de markt. Het seizoen van appelen uit Shimla is nu bijna voorbij, maar in heel het land zijn er appelen uit Kasjmier verkrijgbaar. Dit jaar is de vraag in India verschoven en nu al zien we hiervan de effecten op de markt. Polen is niet langer een populaire importbron. In de eerste plaats omdat de kwaliteit van de appelen slechter is dan voorgaand seizoen, maar ook omdat de prijzen gestegen zijn."

"Nu Poolse appelen minder aantrekkelijk zijn voor handelaren dan voorheen heeft Turkije haar kans gegrepen met een beter voorstel," legt Tanwar uit. "De prijsstijging betekent dat we een betere deal hebben wanneer we Turkse appelen importeren, waarvoor de transittijd bovendien korter is. India kan inmiddels ook fruit uit Servië importeren, wat het land nog meer alternatieveren geeft voor de dure Poolse appelen. Polen heeft nog niet kunnen starten met de export naar India, maar hoopt hier in de periode van 15 tot 25 november mee te kunnen beginnen. Wanneer we de prijzen vergelijken en een raming maken komen we op het volgende uit: Turkse Gala €14,56-€15,41, Servië €16,27-€16,70, Polen €17,56-€17,98, Italië €17,98."

Tanward bemerkt een plotselinge toename van de populariteit van de avocado, die door consumenten als 'het fruit van de toekomst' wordt beschouwd. "Naast de vraag naar appelen zag Fruitways de vraag naar avocado's in India dit jaar ook fors stijgen. Zodra het Chileense kiwiseizoen voorbij was, nam de populariteit van avocado's toe. Hoewel de avocado-oogst dit jaar kleiner uitviel in Chili is de vraag vrij sterk. Binnenkort zal ook het seizoen van Chileense kersen weer van start gaan. Tegen dat het december is, zullen alle Indiase importeurs op zoek gaan naar importbronnen voor kersen." 

Hoewel er veel beelden worden getoond over verwoestende overstromingen in India beweert Tanwar dat dit in India zelf geen voorpaginanieuws is omdat deze overstromingen een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn. "In augustus waren er inderdaad overstromingen in India. Dit was wereldnieuws maar in India is men eraan gewend. We hebben ieder jaar weer met dit soort overstromingen te maken, die worden veroorzaakt door hevige neerslag tijdens de moesson. Tussen juni en september wordt India doorgaans getroffen door deze zware moessonregens, die ieder jaar weer voor dodelijke slachtoffers en schade zorgen. De moesson heeft echter weinig impact op de AGF- en fruitmarkt en de activiteiten van Fruitways India en onze klanten gingen gewoon door." 

Als gevolg van de pandemie werden er in verschillende landen lockdowns ingesteld. Dit geldt ook voor India. Tanwar laat echter weten dat de groenten- en fruitsector altijd door is gegaan. Volgens hem werd er zelfs meer in de sector geïnvesteerd dan daarvoor. "India had de grootste lockdown uit de geschiedenis. Deze heeft ertoe geleid dat de economie met 23,9% kromp omdat veel bedrijven tijdens de lockdown stillagen. De AGF-sector daarentegen was zo ongeveer de enige sector die gewoon doorging en werd daarom minder hard geraakt dan andere sectoren. We zagen dat er forse investeringen in de AGF-sector werden gedaan door bedrijven die normaal gesproken investeren in de textielsector en technologie. Als er nog iemand twijfelde of de AGF-sector wel een gezonde miljoenenhandel was dan heeft de pandemie aangetoond dat deze twijfel ongegrond was. Wat er ook voor rampen gebeuren in de wereld mensen zullen toch altijd moeten eten."

"Fruitways is een jonge onderneming die aanwezig is in Chili, Polen en India. We proberen onze stempel te drukken op de AGF-sector. De nieuwe lockdowns in Europa stellen ons opnieuw voor uitdagingen. We zijn als Fruitways erg blij mij ons besluit verder te investeren in Chili. We zullen binnenkort kunnen beginnen met onze activiteiten in Chili dankzij de sterke samenwerkingen die we er hebben opgebouwd. Fruitways Chile kan niet alleen appelen en kiwi's leveren maar ook kersen en avocado's. Dit geldt niet alleen voor de Indiase markt maar als alles goed gaat ook voor de Europese. We zullen binnenkort meer bekendmaken over onze plannen en investeringen in Chili," zegt Tanwar. 

Voor meer informatie:
Saurabh Tanwar
Fruitways
+56 9 8894 6256
saurabh@fruitways.pl