Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jon Clark, FGA, over een veelbelovend steenfruitseizoen

De eerste Chileense kersen worden over 10 dagen geplukt

Het laatste van de Chileense citrus komt momenteel wereldwijd op de markten binnen, wat betekent dat de start van het Chileense steenfruitseizoen op het punt staat te beginnen. Het belooft een goed seizoen te worden.

"Als sector hebben we het geluk gehad dat we tijdens de pandemie zo goed als normaal hebben kunnen opereren, zij het met hogere kosten in de keten op agrarisch niveau en ook op afstand werken vanuit kantoor," aldus Jon Clark, directeur van Fruit Growers Alianza (FGA). "De AGF-sector is redelijk veerkrachtig en in de afgelopen 30 jaar dat ik in het bedrijf zit, zijn we erin geslaagd om talloze uitdagingen het hoofd te bieden. Covid-19 is natuurlijk iets geheel anders dan alles wat we eerder hebben meegemaakt. Maar we vinden hoe dan ook een oplossing en de tuinbouw als geheel heeft dat ook weer voor elkaar gekregen."

Voor de telers Gesex en San Clemente in Chili, waarvan FGA de Europese tak is, begint het steenfruitseizoen net, terwijl de laatste citrus van dit seizoen deze week aankomt. De eerste kersen worden over 10 dagen geplukt.

"Over het geheel genomen is de groeiperiode voor kersen goed geweest tijdens de bloei en de vruchtzetting in de belangrijkste regio's van Chili. Hoewel de zeer late regio Chico ongeveer twee weken geleden te kampen had met zeer zware vorst, met temperaturen van ongeveer -8/-9°C tijdens de bloei, wat in die regio een volumedaling van 50% zou kunnen betekenen. De situatie wordt momenteel geëvalueerd, want we zullen moeten zien hoe de vruchtzetting is. De kersen worden pas in januari geoogst, dus daar zijn we nog een tijdje niet aan toe," legt Jon uit.

Het ziet er echter goed uit voor het grootste deel van het steenfruitseizoen en als gevolg van de voortdurende aanplant zullen de opbrengsten naar verwachting over het geheel genomen toenemen. San Clemente en Gesex zijn daar geen uitzondering op, ze hebben nieuwe aanplantingen naast bestaande. Het ziet er dus redelijk goed uit voor het komende seizoen.

"De markten in het algemeen zien er veelbelovend uit, ondanks enkele zorgen over Azië, dat zeer belangrijk is voor de kersenmarkt, ziet het er nog steeds naar uit dat de vraag vanuit daar ook sterk zal zijn, mogelijk sterker dan in de voorgaande jaren." Normaal gesproken gaat meer dan 90% van de Chileense kersen naar Azië, terwijl dat voor San Clemente ongeveer tussen de 70 tot 75% is, zodat ze wat meer variatie in de marktspreiding hebben.

"Wat de andere exporterende landen betreft, waren er dit jaar zorgen over de kosten van het luchtvrachtvervoer, maar op dit moment is het niet veel anders dan vorig jaar. Wat we hebben gezien is dat er niet zo veel commerciële lijnen in bedrijf zijn, maar dat er wel meer vrachtschepen beschikbaar zijn; een grote hoeveelheid zeevracht wordt vanuit Chili verzonden."

Volgens Jon heeft Chili niet dezelfde arbeidsproblemen als sommige andere landen, omdat ze niet afhankelijk zijn van arbeid van immigranten, omdat de meeste arbeid lokaal wordt ingekocht, er komt wel een klein aantal buitenlandse seizoenswerkers binnen, maar ze zijn er niet van afhankelijk.

"Een van de zorgen betrof de sociale onrust die vorig jaar ontstond en of die zou voortduren, maar een paar dagen geleden is er een nieuwe grondwet aangenomen, zodat de situatie dit jaar stabieler wordt."

"Het steenfruit ziet er ook heel goed uit, met goede kwaliteit perziken, nectarines en pruimen. Wij van Gesex zijn de enige telers in Zuid-Amerika die de platte perzik hebben en we zullen dit jaar ook proefmonsters van platte nectarine hebben. We hebben daarnaast een teler van biologisch steenfruit voor de export. Er is de afgelopen drie jaar veel werk verzet om de overstap naar biologisch te maken, wat nu is afgerond, dus we zijn enthousiast over de mogelijkheden die dit met zich meebrengt, vooral nu de mensen meer dan ooit gezond willen eten. Gesex is van mening dat biologische producten nog belangrijker zullen worden en heeft zich sterk ingezet voor de teelt van biologisch steenfruit," besluit Jon.

Voor meer informatie:
Jon Clark
FGA
+44 1354 699420
jon.clark@fgaltd.co.uk
www.fgaltd.co.uk  

Publicatiedatum: