Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa kijkt reikhalzend uit naar de verlate Zuid-Afrikaanse kersenoogst

"De Europese en Britse markt zijn meer dan klaar voor de eerste Zuid-Afrikaanse kersen, vooral omdat de oogst twee weken later begon dan vorig jaar. De logistiek om de kersen naar hun bestemmingen te brengen, zal dit seizoen echter wat meer planning vergen," zegt Tanith Freeman, product development manager bij Dutoit. 

"We zullen niet zoveel van onze vroege oogst per luchtvracht kunnen verladen dan gebruikelijk. Dit jaar zullen we waarschijnlijk grotere aantallen tegelijk met langere tussenpozen verzenden. Verladen per zeevracht levert ook problemen op omdat de activiteiten in de haven nog steeds vertraagd zijn en de beschikbaarheid van containers momenteel weleens een uitdaging op zou kunnen leveren." 

Het bedrijf maakt alternatieve plannen om hun vroege oogst zo snel mogelijk op de lege markt te kunnen brengen.

"Onze kersen bereiken de markt tegen de kerstdagen en in de weken daarna, een periode waarin consumenten doorgaans gezonder willen eten na alle overdadige maaltijden tijdens de feestdagen. We verwachten dan ook niet dat de afzet trager zal zijn."

Foto's: Dutoit

De vroege kersen uit de Nuy Vallei zijn over een week gereed om te worden geplukt. De eerste oogst zal volgens Tanith waarschijnlijk overeenkomen met de ramingen. Er wordt beslist geen recordoogst verwacht maar als het bedrijf meer kersen had kunnen oogsten dan had het er gemakkelijk afzetmarkten voor kunnen vinden.

De vroege rassen hadden te lijden onder het tekort aan koude uren gedurende de wintermaanden, hetgeen heeft geleid tot een onregelmatige bloei en problemen met de bestuiving. Middellate en late kersenrassen zijn minder gevoelig voor de timing van de winterkou. 

Het bedrijf teelt haar middellate kersenrassen in het noorden en midden van de Koue Bokkeveld en rekent op een goede oogst in deze regio. In het zuiden van de Koue Bokkeveld, dichterbij Ceres, duurt het nog tien dagen of langer voor de kersen worden geplukt.

De kersen van het bedrijf worden geĆ«xporteerd naar het VK en de EU maar ze worden ook lokaal bij Pick n Pay vermarkt onder de merknaam Cherry Time. Het bedrijf levert haar kersen ook aan Woolworths. 

 

Voor meer informatie: 
Tanith Freeman
Dutoit
Tel: +27 23 312 3136
Email: tanith@dutoit.com
https://cherrytime.co.za/

Publicatiedatum: