De ananasexport vanuit Costa Rica is tijdelijk geraakt door de pandemie als gevolg van de lockdowns en de sluiting van de horeca. De vraag in supermarkten trok echter snel aan omdat consumenten vaker thuis kookten en de kwaliteit van Costa Ricaanse ananas de laatste tijd zeer hoog is. 

Gunstige weersomstandigheden en temperaturen voor ananas
De recente neerslag in Costa Rica was erg gunstig voor de ananasoogst, zegt Adriana Garcia van Chestnut Hill Farms. "Ofwel de atmosferische instabiliteit op de Atlantische Oceaan, als gevolg van orkaan Delta, of de vroege start van het regenseizoen leverden dagen op met forse neerslaghoeveelheden, tot wel 65mm. Daarnaast was er matige zonnestraling en een lichte stijging van de lucht- en bodemtemperaturen," zegt Garcia. 

"Dankzij deze weersomstandigheden is het suikergehalte van de ananassen toegenomen en ligt de gemiddelde brixwaarde op onze teeltbedrijven op 15,3. Ook zijn de externe en interne kwaliteit, smaak en aroma van de ananas uitzonderlijk hoog. Hierdoor zijn we in staat om fruit te leveren dat beantwoordt aan de standaarden van het merk Chestnut Hill Farms," voegt Garcia eraan toe. 

Kleinere aantallen maar prijzen blijven goed
"De totale oogst is lager dan in het piekjaar 2018," zegt Garcia. "De ananasoogst valt bijna 14% lager uit ten opzichte van 2018. De vraag op markten in zowel Noord-Amerika als Europa is sterk met name in de aanloop naar de feestdagen. Dit heeft bijgedragen aan stabiele prijzen," vervolgt ze. 

Eén van de redenen voor de sterke vraag zijn de vele gezonde eigenschappen van ananas. Ananas profiteert van het feit dat consumenten steeds vaker op zoek gaan naar gezonde producten om hun afweer mee te versterken. Volgens Amanda Perrin, diëtiste en voedingsdeskundige, beschikt ananas over veel gezonde eigenschappen. "Het is een geweldige bron van vitamine C en mangaan. Ook levert het fruit B-vitaminen en vezels terwijl ze weinig calorieën bevat. Bovendien bevat ananas het speciale spijsverteringsenzym bromelaïne. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezonde eigenschappen van dit enzym waaruit is gebleken dat het de spijsvertering ondersteunt en een ontstekingsremmende werking heeft," licht Perrin toe. Chestnut Hill Farms werkt aan het benadrukken en benutten van deze gezondheidsvoordelen om de vraag een extra impuls te geven. 

Impact stakingen afgenomen
Een aantal weken geleden leidde een voorstel tot belastingverhoging van de president van Costa Rica tot demonstraties en protesten. Sommige groeperingen blokkeerden de wegen en wierpen blokkades op bij de grens tussen Panama en Costa Rica, waardoor veel vrachtwagens strandden. "In week 41 waren de stakingen zeer hevig en een groot deel van het fruit uit de noordelijke regio's van het land kon de haven niet bereiken," vertelt Garcia. 

Gelukkig zijn deze problemen nu voorbij. "Vanaf week 42 zijn de blokkades opgeheven en konden we onze producten weer naar de haven vervoeren," legt Garcia uit. 

Steun aan gemeenschap tijdens de pandemie
Iedereen moest zijn strategie omgooien tijdens de pandemie en vaak werden er kortdurende maatregelen ingevoerd waardoor het voor velen moeilijker was om op de langer termijn te blijven focussen. Gelukkig was dit voor Chestnut Hill Farms geen probleem. Alexander Bolanos licht dit toe: "We zijn de langetermijneffecten voor ons bedrijf nooit uit het oog verloren. Iedere crisis maakt ons sterker en veel aanpassingen die we hebben gedaan, zullen ook na de pandemie gehandhaafd blijven. We zijn echt overtuigd van onze aanpassingen om de impact van Covid-19 te minimaliseren en we hopen dat onze kortetermijn acties voldoende zullen zijn om de langetermijngevolgen te beperken." 

Voor Chestnut Hill Farms is het steunen van de gemeenschap het voornaamste doel. "Het blijven steunen van de gemeenschap in deze moeilijke periode blijft onze hoogste prioriteit. Geen enkel bedrijf kan succesvol zijn in een falende gemeenschap," zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Adriana Garcia
Chestnut Hill Farms
Tel: +1 (305) 463-7676 x 134
Email: adrianag@chfusa.com  
www.chfusa.com