De Zuid-Afrikaanse Lychee Growers Association heeft de oogstraming voor het komende lycheeseizoen, dat op het gebruikelijke tijdstip rond half november van start gaat, afgerond. Het ziet er goed uit: er wordt een oogst van ongeveer 5.700 ton verwacht, wat een stijging is van 30% ten opzichte van de oogst in 2019 van 4.450 ton. De uitstekende oogst is het resultaat van betere teeltomstandigheden.

Aan de andere kant is de huidige marktsituatie, vooral voor een luxeproduct als lychee, een onbekende factor die zwaar weegt op de Zuid-Afrikaanse lycheetelers en handelaren. "We zijn nogal nerveus over het komende seizoen, we kennen de volledige stand van zaken in Europa nog niet en het is een zeer grote oogst die we dit jaar hebben," vertelt een lycheehandelaar aan FreshPlaza. "We maken ons grote zorgen over de huidige situatie in Europa, en er zijn nog steeds vertragingen in de scheepvaart en de luchtvracht blijft een grote uitdaging."

Duitse supermarkt laat Zuid-Afrika vallen als leverancier
De handelaar verwacht een zwaar seizoen, dat nog zal worden verergerd door de beslissing van een Duitse supermarkt om dit jaar geen Zuid-Afrikaanse lychees af te nemen. "Hun beslissing is een zware klap voor de Zuid-Afrikaanse lycheesector. Vroeger werden er grote hoeveelheden lychees uit verschillende teeltgebieden in ons land geëxporteerd naar Duitsland."

Vorig seizoen kampten de lycheetelers met een hittegolf, dat de oogst tijdens het 'off year’ verminderde. Dit leidde toen tot inconsistenties in het aanbod en de kosten voor deze specifieke detailhandelaar. Zuid-Afrika heeft een kort venster in Europa voordat Madagaskar de markt betreedt.