Oogst vergemakkelijkt met machine

Goede oogst Italiaanse tamme kastanjes

Het beheren van een kastanjebos op 650-700 meter boven zeeniveau is een uitdaging. Terra Amica uit het Italiaanse Loiano in de provincie Bologna is momenteel bezig met de oogst van hun tamme kastanjes. Om het werk te vergemakkelijken, wordt er gebruikgemaakt van een luchtblazer. Hierdoor worden de bolsters naar vooraf bepaalde gebieden verplaatst, waarna ze worden opgezogen.

Groepsfoto genomen bij het kastanjebos van Terra Amica

“Het is een manier om de oogst makkelijker te maken en de tijd te verkorten. De bolsters, met daarin de kastanjes, liggen op een hoop. Alles wordt vervolgens in een machine gezogen die de bladeren van de lege bolsters scheidt en eventuele onzuiverheden van de kastanje verwijdert”, zeggen eigenaars Domenica, Gabriele en Andrea Menetti. 

De machine waarmee de kastanjebolsters worden opgezogen.

De kastanje, die momenteel op 15 ha wordt geoogst, is de Marrone Biondo. Terra Amica beschikt in totaal over meer dan 200 hectare met kastanjebomen. Naast de eerder genoemde eigenaren helpt ook de jongere generatie mee in het bedrijf, vertegenwoordigt door Matteo, Nicolò en Samuele.

Het gedeelte van de machine waar de tamme kastanjes worden gescheiden.

“Dit jaar hebben we een uitstekende oogst. De kwaliteit is goed evenals de kalibers. De prijzen zijn momenteel erg hoog. In werkelijkheid is het zo dat we de afgelopen jaren eigenlijk maar twee goede jaren hebben gekend, inclusief dit jaar. Dit werd veroorzaakt door de galwesp, het weer of de rot in de kastanjes”, zegt Domenica.

De tamme kastanjes voor de selectie

“Het beheren van een kastanjebos is niet goedkoop, omdat het in verschillende fases moet worden verzorgd. Er moet jaarlijks onderhoud plaatsvinden, regelmatig worden gesnoeid en er moet worden schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat het risico op ziektes wordt verminderd”, zegt Gabrielle. 

De eerste selectie

 

Verpakking van 5 kg met twee etiketten voorzien van het ras en de teler.

“Om een kwaliteitsoogst te krijgen, wordt er in het voorjaar een licht organische bemesting uitgevoerd. We hebben bomen van 200 jaar oud, maar we zijn ook bezig het bos uit te breiden door middel van enten. Na het enten duurt het ongeveer 6 à 7 jaar voordat een boom kastanjes geeft”, concludeert Domenica.

Voor meer informatie:
Az. Ag. Terra Amica dei Menetti
Via Simiani 37,
40050 Loiano (Bologna) - Italië
+39 51 65 44 526
terramicasocagr@pec.coldiretti.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.