De onderhandelingen tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk om tot overeenstemming te komen over de toekomstige handelsrelatie na de Brexit zitten in de laatste recht lijn. Midden in deze laatste fase zal de Spaanse beroepsfederatie voor de AGF-sector Fepex aanstaande donderdag in een webinar een analyse maken van de concurrentie van derde landen in het Verenigd Koninkrijk in het geval van een no deal-Brexit. Het webinar, dat zal plaatsvinden op het Fruit Attraction LIVEConnect-platform, wordt geopend door Raúl Calleja, de directeur van de AGF-beurs in Madrid.

Gisteren meldde de Europese Commissie dat de hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie, Michel Barnier, tot woensdag in Londen zal blijven nadat de onderhandelingen met zijn Britse tegenhanger, David Frost, met drie dagen werden verlengd.

Als er geen akkoord uit de bus komt vóór het einde van de overgangsperiode, op 31 december, zal de Europese export aan importheffingen onderhevig zijn zoals bepaald door de Wereldhandelsorganisatie. Voor de Spaanse groenten- en fruitsector zou het jaarlijkse bedrag van de douanerechten neerkomen op ongeveer €198 mln, zo raamt Fepex.

In het webinar “De concurrentie van derde landen in het VK in het geval van een no deal-Brexit” wordt bekeken welke tarieven per product betaald zouden moeten worden en in welke situatie de Spaanse export zou belanden aangezien andere landen waarmee het Verenigd Koninkrijk bilaterale overeenkomsten sluit, deze importheffingen niet hoeven te betalen.

De sprekers van het webinar dat op donderdag 29 oktober van 10u tot 11u plaatsvindt, zijn de algemeen directeur van de Fepex, José María Pozancos, en de adjunct-directeur-generaal voor Groenten, Fruit en Wijnbouw van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Camino Arroyo.

Om de sessie bij te wonen, is het noodzakelijk om via deze link een professioneel profiel aan te maken op het platform van Fruit Attraction LIVEConnect met de Fepex-uitnodigingscode FA200000041NA.

Het Verenigd Koninkrijk is de derde grootste markt voor de Spaanse groenten en fruit, goed voor een export van €1.160 mln in de eerste helft van 2020, 9% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Over heel 2019 bedroeg de export 1,5 miljoen ton, 5% meer dan in 2018, voor een waarde van €1.779 mln (+1%), zo blijkt uit gegevens van het Spaanse Departement van Douane en Bijzondere Belastingen.

 


Voor meer informatie:

Fepex
www.fepex.es