Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pere Magrí, manager van Viversa: “De afzet van zaailingen loopt heel goed”

"Er heerst weer optimisme in de Spaanse steenfruitsector"

Met een lage oogst in heel Europa vanwege slecht weer sloot de Spaanse steenfruitsector het seizoen af met bemoedigende prijzen. Dit was best welkom na de moeilijke voorbije drie jaren waarin veel telers het steenfruit hebben gelaten voor wat het is. Maar door de goede resultaten van dit jaar heeft de sector weer geïnvesteerd in nieuwe rassen en nieuwe aanplanten.

“De sector is weer optimistisch. Onze voorraad zaailingen is veel lager dan in andere jaren. In december gaat het plantseizoen van start en veel telers vragen al vanaf half juni om nieuwe rassen. Ze zien het weer zitten om hun percelen te vernieuwen”, zegt Pere Magrí, manager van boomkwekerij Viversa en het teelt- en afzetbedrijf Tros Nou. “De voorbije jaren zijn er bedrijven gestopt, maar de telers die volharden, worden steeds professioneler. Toch moeten we voorzichtig zijn, want het seizoen is eigenlijk goed geweest omwille van enkele heel specifieke redenen”, voegt hij eraan toe.

SAT Tros Nou is gevestigd in Almenar, ten noorden van Lleida en werd in 1986 opgericht als een teelt- en afzetbedrijf van steenfruit. Twintig jaar geleden sloot ook Josep Sancho, eigenaar van de fruitboomkwekerij Viversa, zich als partner aan bij het bedrijf. Viversa werkt voor 90% met de programma's van PSB Producción Vegetal, een Spaanse veredelaar van steenfruitrassen die het afzet in een groot deel van Spanje en andere mediterrane landen, maar ook in Chili en Zuid-Afrika.

“Drie jaar nadat Josep Sancho bij ons in het bedrijf kwam, maakten we kennismaking met de familie Buffat van PSB Producción Vegetal uit Murcia. Naast de veredeling van perziken, nectarines, abrikozen, paraguayo’s en pruimen, legt PSB zich samen met het zusterbedrijf Frutas de la Sierra Espuña ook toe op de teelt en de export van steenfruit, waardoor het een vinger aan de pols houdt en zo precies weet wat er in de markt leeft. De veredelaar is gespecialiseerd in rassen die zijn aangepast aan een klimaat met een beperkt aantal koude-uren. We werken voornamelijk met hun rassenassortiment om de simpele reden dat onze klanten ons dat eigenlijk vragen”, zegt Pere Magrí.

"We hebben 8 hectare met een breed assortiment aan rassen, zowel nieuwe als traditionele, maar ook variëteiten die geen goede resultaten behalen. Die doen dienst als vergelijkingsmateriaal bij klantenbezoeken. Dan kunnen we precies tonen wat werkt en wat niet. Voor de klant zoeken we steeds naar het perfecte ras voor een bepaalde periode en een bepaald teeltgebied. Nu we geen fruit moeten oogsten, kunnen we ons volledig toeleggen op de kweek van bomen voor het volgend seizoen. We zijn heel tevreden over het entmateriaal van deze zomer. Het is van prima kwaliteit”, vervolgt hij.

Volgens Pere Magrí bieden de PSB-programma's vooral vroege en middellate rassen. "De consumptie van steenfruit piekt in volle zomer in Europa, maar ook in september en oktober is er nog ruimte voor dit segment. PSB werkt eraan om dat gat te kunnen vullen. Binnenkort komt het met een programma voor de dag voor platte nectarinerassen, een type steenfruit dat tot nu toe nog geen succes is geweest vanwege problemen met de stampersluiting en regengevoeligheid”.

Het bedrijf zet de zaailingen af in de provincies Lleida, Valencia, Murcia en Badajoz. Voor elke streek heeft het de rassen die het best passen bij de aldaar heersende klimatologische kenmerken. Daarnaast exporteert het plantmateriaal naar Frankrijk en Italië, maar ook naar Azerbeidzjan, Oezbekistan en Georgië, waar de omzet elk jaar beetje bij beetje groeit. Af en toe zijn er ook zendingen naar Noord-Afrika. "Dankzij de export konden we blijven groeien tijdens de crisis die de steenfruitsector de afgelopen jaren in Spanje heeft doorgemaakt", benadrukt Pere Magrí.

 

Voor meer informatie:
Sabrina Pascual
Viversa
SAT Tros Nou
Partida La Plana s/n
25126 Almenar (Lleida) - Spanje
Tel/Fax: +34 973770409
merce@viversa.es  
www.viversa.es
Publicatiedatum: