Koffiedik blijkt een perfecte substraat te zijn voor het kweken van paddenstoelen. Het bevat namelijk mineralen en voedingstoffen die nuttig zijn voor de groei.

Deze methode is de basis voor het ontstaan van de startup Funghi Espresso, die zich volledig schaart achter de theorie van The Blue Economy. Dit is een combinatie van ecologische, sociale en economische duurzaamheid en gaat uit van het principe dat afval nieuwe energie, nieuwe welvaart en nieuwe banen creëert.

“Wij vinden het belangrijk om landbouw te bedrijven zonder afval te produceren. We kweken onze paddenstoelen verticaal, hangend aan steunen, waardoor er minder grond nodig is. Een ander voordeel is dat we de helft minder ruimte nodig hebben in vergelijking met telers die op de traditionele manier te werk gaan. We telen Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Djamor en Pleurotus Cornucopiae”, zegt oprichter Antonio Di Giovanni.

Antonio Di Giovanni

“Om de substraat te creëren maken we gebruik van geïmporteerde groene koffiebonen die worden geroosterd in onze branders. Bij dit proces ontstaat een afvalstof die we zilverhuid noemen. Ook ontvangen we dagelijks 60 kilo koffiedik van diverse bars in de regio. Met de toevoeging van de zogeheten zilverhuid krijgen de paddenstoelen de juiste hoeveelheid lucht waardoor ze goed kunnen ademen. Het mycelium, het zaadje, wordt gemengd met de koffiedik en de zilverhuid, waardoor er een ideale substraat ontstaat”, zegt Di Giovanni. 

De producten om de substraat te maken

De substraat wordt in speciale zakken gedaan en 25 dagen op een donkere plaats bewaard. De zakken kleuren wit. Vervolgens worden ze naar een cel gebracht met 90% vochtigheid en veel licht. Na ongeveer 10 dagen zijn de champignons klaar om geoogst te worden. 

De substraat voor en na

“Onze paddenstoelen zijn erg populair vanwege hun geur en smaak. We kweken ongeveer 300 kilo per maand, wat neer komt op ongeveer 3 ton per jaar. In tegenstelling tot wat je zou denken, smaken de paddenstoelen niet naar koffie. Uit de analyses blijkt ze de polyfenolen uit het koffiedik bevatten. Deze stof is goed voor ons lichaam”, zegt Di Giovanni. 

De paddenstoelen worden op de markt gebracht via een lokaal netwerk van consumenten, de solidaire groep GAS Ortofrutta, vegetarische en veganistische restaurants, boerenmarkten en via het netwerk van het project ‘L’Alveare che dice sì’.

“Het model dat ten grondslag ligt aan Funghi Espresso is inmiddels opgenomen in het bedrijf Circular Farm, dat ik in januari 2020 heb opgericht. Hier worden ook shiitake geteeld en maken we regenworm hummus.”

Ook de gebruikte substraat wordt gerecycled. “We verkruimelen het, waarna het ongeveer drie maanden in onze compostbak blijft. Vervolgens voegen we regenwormen toe die de compost omzetten in regenworm hummus. Dit wordt gebruikt voor de teelt van acidofiele planten.”

“De populatie regenwormen groeit exponentieel en het vertegenwoordigt een uitstekende eitwitbron voor de aquacultuur. Aan de hand hiervan ontstond het idee om een aquaponics-systeem te creëren om koikarpers te kweken en tegelijkertijd groenten als basilicum, tomaat en sla te telen. We hebben ook een thermo-composteerinstallatie waarmee we de kassen in de winter kunnen verwarmen”, zegt Di Giovanni.

Het gebruik van het aquaponics-systeem biedt vele voordelen. Zo wordt er 90% water bespaard in vergelijking met de traditionele teelt, kunnen er meer planten per vierkante meter worden geteeld en het systeem biedt de mogelijkheid om biologisch te telen zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is dit systeem ook ideaal om te gebruiken voor teelt in bijvoorbeeld een stad.

Kit Funghi Espresso
Funghi Espresso heeft ook een speciale doos waarmee je zelf paddenstoelen kunt telen met behulp van koffiedik. “Het is makkelijk en leuk. Open de doos en bevochtig hem twee keer per dag. Na een dag of zeven kun je gaan oogsten en binnen 30 dagen kun je zelfs twee cycli hebben.”

De impact van Covid-19
“Ook wij zijn getroffen door de situatie aangaande de pandemie. We hadden nooit verwacht dat restaurants en bars zouden sluiten. Hierdoor zaten wij in één klap zonder koffiedik. We hebben onze schouders eronder gezet en laten zien dat kleine bedrijven zoals de onze erg flexibel en veerkrachtig zijn.” 

“We zijn begonnen met thuisbezorgen en we zijn een nauwe samenwerking aangegaan met GAS Ortofrutta en het eerder genoemde netwerk l’Alveare in Florence. Op deze manier zijn we erin geslaagd om de lockdown te overleven en als bijkomstig voordeel hebben we ons klantenbestand uitgebreid. Ik ben ervan overtuigd dat we elke crisis kunnen overwinnen met gezond verstand en optimisme”, concludeert Di Giovanni.

Voor meer informatie:
Antonio Di Giovanni
Funghi Espress
info@funghiespresso.com
www.funghiespresso.com
Circular Farm
www.circularfarm.it