Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hatipoglu Tarim, Turkije

Ondanks zware regenval 10% meer Turkse granaatappelen verwacht

In sommige Turkse regio's is het granaatappelseizoen twee weken later begonnen dan normaal. Het oogsten zelf is een uitdaging vanwege de zware regenval. De opbrengst en ook de kwaliteit lijken vrij goed te zijn, dus het exportbedrijf Hatipglu Tarim is optimistisch over het Turkse granaatappelseizoen.

De start van de Turkse granaatappeloogst verschilt per regio. Bij Hatipoglu Tarim begon de oogst twee weken later dan normaal. Exportspecialist Cihan Kocar: "We zijn dit jaar twee weken later begonnen met oogsten, omdat het weer erg slecht was. Normaal gesproken zouden we op 5 oktober zijn begonnen met oogsten, maar dit jaar moesten we wachten tot 19 oktober om het eerste fruit te plukken. De kwaliteit van de tot nu toe geoogste granaatappelen is zeer goed. We hebben nu al vier vrachtwagens en twee containers met granaatappelen kunnen versturen."

Volgens Kocar zal Hatipoglu Tarim ongeveer 10% meer granaatappelen oogsten dan vorig seizoen. "We zijn van plan om dit jaar zo'n 2000 ton granaatappelen te oogsten. Vorig jaar hebben we slechts 1800 ton geoogst, maar dit seizoen hebben we een nieuwe leverancier gevonden die ons vooral zal ondersteunen bij de export naar Europa en landen in het Midden-Oosten. Het feit dat de oogst werd uitgesteld was een uitdaging, evenals de weersomstandigheden tijdens de oogst. Omdat de regen ons werk erg moeilijk heeft gemaakt, hebben we onze oogstschema's aan het weer aangepast. Volgens onze planning zullen we over minder dan drie weken klaar zijn met oogsten."

Hoewel de Turkse exporteur zich vooral op Europa richt, wil het bedrijf dit seizoen ook nieuwe markten aanboren. Kocar: "Onze belangrijkste markt is de Europese markt, we exporteren jaarlijks zo'n 1000 vrachtwagens met verse groenten en fruit naar diverse Europese landen. We proberen echter ook de markten in het Midden-Oosten te betreden via zeevracht. Met name Turkse paprika's en andere soorten groenten zijn erg in trek op de Europese markt. Ook onze granaatappelen, kweeperen, pompoenen, druiven en peren zijn erg gewild op deze markt. Maar de landen in het Midden-Oosten willen geen groenten, alleen fruit zoals granaatappelen, druiven en peren."

Hoewel de prijzen voor granaatappelen zijn gestegen door de pandemie, zal de Europese importeur dit nauwelijks merken. Dit komt omdat de Turkse lire op dit moment vrij zwak is.

"De prijzen op de teeltbedrijven zijn gestegen door Covid-19. Turkse kopers zullen dit wel voelen in hun portemonnee. Maar de Europese importeur zal hier niets van merken, omdat de Turkse lira ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar aan waarde heeft ingeboet. Toch geloven we dat het Turkse granaatappelseizoen een succes kan worden, ondanks al deze uitdagingen. Hoewel Covid-19 het leven ingewikkelder heeft gemaakt, heeft het virus ook de vraag naar vers fruit doen toenemen. Dit geldt vooral voor granaatappelen, sinaasappelen, citroenen en mandarijnen," besluit Kocar.

Voor meer informatie:
Cihan Kocar
Hatipoglu Tarim
+902423395525
Mobile: +905319391568
cihan@hatipoglutarim.com
www.hatipoglutarim.com

Publicatiedatum: