Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacques Beukes - Modderdrift Boerdery:

"Het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen is weer terug naar normaal, maar de wereld niet"

In de wijngaarden van de Hex River Valley bloeien de vroege druiven in ideale omstandigheden, met weinig wind. Het seizoen zal naar verwachting ongeveer 10 dagen later beginnen dan het jaar ervoor.

"Hoewel," zegt Jacques Beukes van Modderdrift, "eigenlijk is 'later' een verkeerd begrip; in de afgelopen jaren van droogte neigde het seizoen naar een eerdere start. Maar nu is het seizoen weer genormaliseerd, dus het zal beginnen op een moment zoals dat voorheen het geval was, we zijn weer terug bij onze normale cyclus. Jaren geleden begonnen de meeste oogsten in de Hex rivier tussen Kerstmis en Nieuwjaar, en ik denk dat dat dit jaar weer het geval zal zijn."

De eerste druiven van Modderdrift worden rond Kerstmis verwacht.

Op dit moment zien de wijngaarden er heel gezond uit, zonder windschade. "Onze enige zorg is nu de wind," zegt Beukes, "als we zonder al te veel wind voorbij 16 november komen, zullen we een zucht van verlichting slaan."

VK: 15% minder bestellingen in de detailhandel
Modderdrift richt zich bijna uitsluitend op de Britse en Canadese detailhandel. Zijn Britse klanten zijn onzeker over Brexit, maar ze zijn net zo onzeker over de impact van Covid-19 als het Verenigd Koninkrijk zijn tweede lockdown ingaat. "Al onze klanten hebben ons laten weten dat hun orders 15% lager zullen zijn dan gebruikelijk. Er is de mogelijkheid dat het later nog kan stijgen, maar ze beginnen voorzichtig. Deze informatie heeft ons daadwerkelijk geholpen, het heeft een deel van de onzekerheid van het komende seizoen weggenomen."

Het kan nu nodig zijn dat druivenexporteurs een nieuwe weg inslaan, voor de afzet van die extra 15%, maar Jacques zal niet proberen de 3% van zijn oogst, die hij nu naar Europa stuurt, te verhogen. Hij verkiest de stabiliteit van een vast programma boven de schommelingen van de exportmarkt.

Bij het vinden van een grotere afzetmarkt zijn bepaalde cultivars zoals Sweet Globe, Sweet Celebration en Autumn Crisp uitermate geschikt om nieuwe marktaandelen te verkrijgen in bijvoorbeeld de Britse detailhandel.

Sweet Globe (foto: Modderdrift)

Positieve berichten van Covid-19
"Wij zijn als bedrijf ook vertegenwoordigd in de vleessector en sommige trends in de vleessector zijn ook duidelijk zichtbaar in de fruitsector: mensen eten minder buitenshuis, dus ze hebben meer geld te besteden aan voedsel dat ze thuis bereiden; en ze merken dat ze meer voor hun geld krijgen als ze thuis eten. Dat is een positief resultaat van Covid-19 voor fruit- en vleesproducenten.

Voor meer informatie:
Jacques Beukes
Modderdrift Table Grapes
+27 23 354 8740
jbeukes@modderdrift.co.za
www.modderdrift.co.za

Publicatiedatum: