Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kassa Groen adviseert Spaans product in winter

Dilemma: verse andijvie uit Nederland of uit Spanje?

Uit welk land koop je je verse andijvie? Kassa Groen legt de overwegingen uit in een video. Andijvie is hét basisingrediënt voor een flinke pan Hollandse stamppot om de kou te trotseren. Toch is andijvie zelf helemaal niet zo goed bestand tegen kou. Daarom komt de Nederlandse variant in de wintermaanden uit een verwarmde kas. Dat heeft grote gevolgen voor het milieu. Deze kas moet constant gestookt worden met aardgas waarbij ontzettend veel CO2 vrijkomt. Hierdoor warmt niet alleen de andijvie, maar ook de aarde op en dat is slecht voor het milieu.





Milieuvriendelijke andijvie uit Spanje


De CO2-uitstoot van deze energieslurpende kassen is zelfs zo groot dat je in de winter veel beter andijvie uit Spanje kunt kopen. Gekweekt onder de mediterrane zon zonder de gevreesde kas. Doordat er geen gas verstookt hoeft te worden, komt er flink minder CO2 vrij bij het kweken van deze Zuid-Hollandse andijvie. Ook de lange rit per vrachtwagen naar Nederland weegt qua CO2-uitstoot niet op tegen het constant stoken van de Hollandse kas.
 

Uit het seizoen is het best


Voor het milieu is het altijd het best om andijvie uit het seizoen te kopen. Van april tot en met november kun je Hollandse of Duitse andijvie kopen die zo uit de grond komt, zonder hulp van een energieslurpende kas. Gedurende deze periode is er genoeg regen, zon en de juiste temperatuur zodat de andijvie zich lekker voelt. Tegen de tijd dat Sinterklaas aan wal stapt, verhuist de andijvie naar de kas. Kies daarom in de winter voor de warmte van de Spaanse zon en niet voor de hitte uit de Hollandse kas.

Publicatiedatum: