De coronacrisis heeft in alle hoeken van Duitsland veel deining veroorzaakt, zo ook op de groothandelsmarkt in Nürnberg. De firma Milevski besloot eind 2019 om naast de bestaande dienstverlening aan de retail ook haar entree in de klassieke groothandel te maken. Maar vanwege de corona-uitbraak moest men de nieuwe groothandelsstand noodgedwongen al na enkele maanden sluiten, blikt directeur Goran Milevski terug.

De kernactiviteit familiebedrijf uit Nürnberg is reeds sinds vele jaren de dienstverlening aan de (supra)regionale retail. Dagelijks worden vanuit de hoofdvestiging op het handelsterrein in Nürnberg tonnen groenten en fruit aan de supermarktfilialen uitgeleverd. "In deze tak hebben we geen grote uitwerkingen gevoeld. De retailprogramma's konden over het algemeen zonder problemen vervuld worden", aldus Goran.


Links: het verkoopteam van Milevski GmbH tijdens de opening van de groothandelsstand.
Rechts: Goran Milevski runt het bedrijf in de tweede generatie.

Ook in Franken was er aan het begin van de pandemie sprake van een run op bepaalde productgroepen en merkbare hamsterinkopen. Goran: "We leveren ook conserven aan de retail. De afzet in deze categorie lag in de eerste fase van de crisis duidelijk boven het gemiddelde niveau. Bij verse producten hebben we echter slechts een lichte stijging van de vraag gezien."

Onlineshop & moeilijkere fruitlogistiek
Aan het begin van het jaar bevond de onlineshop voor privéklanten zich nog in de opbouwfase, maar corona heeft de lancering van de onlinetak echter aanzienlijk versneld. "Er zijn voldoende geïnteresseerden voorhanden, we hadden echter achteraf gezien iets meer aanlooptijd nodig gehad. Het concept zou eigenlijk nog op sommige punten geoptimaliseerd en gewijzigd moeten worden."

Ondertussen heeft men wat betreft de productinkoop eveneens met veel uitdagingen te maken gekregen. "Er waren bij ons niet veel tekorten op productniveau, maar de situatie inzake logistiek en daarmee ook de productafname heeft zich snel verslechterd. Ladingen uit Italië en andere landen zijn niet zelden met vertraging bij ons aangekomen en dat heeft de dagelijkse handel bij ons noodgedwongen beïnvloed. Tijdens de lockdown hebben we ook deels helemaal geen producten uit Centraal- en Oost-Europa geïmporteerd. Na de lockdown zijn de processen en de inklaring weer enigermate genormaliseerd."Sluiting van de standverkoop
Terwijl de retailtak zonder grote problemen overeind bleef, heeft de crisis grote uitwerkingen op de klassieke groothandel gehad. Het management van Milevski GmbH heeft daarom met pijn in het hart besloten om de nieuwe groothandelsstand tijdelijk te sluiten. "We hadden deze voor ons nieuwe tak vlak voor corona opgebouwd en konden de plotselinge problemen daarom niet opvangen."

De standplaats wordt nu uitsluitend als magazijn en afhandelruimte voor de uitlevering gebruikt. "Gelukkig zijn degenen die voorheen bij ons inkopen deden ons grotendeels trouw gebleven. Dat wil zeggen men koopt telefonisch bij ons in en krijgt de producten door ons geleverd in plaats van ze hier op de groothandelsmarkt af te halen. We zijn nu aan het overleggen of dat zo blijft of dat we de op een gegeven moment weer zullen openen."

Voor meer informatie:
Milevski GmbH
Goran Milevski
Großmarkt Nürnberg
Leyher Straße 107
90431 Neurenberg
+49 911 32162210
gm@milevski.de  
Facebook