Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe Amerikaanse bramenrassen: Eclipse, Galaxy enTwilight

Het beste van de Amerikaanse oostelijke en westelijke bramengenetica is samengevoegd tot Eclipse, Galaxy en Twilight, drie nieuwe bramenrassen die door de Landbouwkundige Dienst (ARS) zijn vrijgegeven.

Het Tuinbouwkundig Onderzoekslaboratorium van ARS in Corvallis, Oregon, heeft in samenwerking met het Agricultural Experiment Station van de Staatsuniversiteit van Oregon, de gewenste eigenschappen van oostelijke rechtopstaande bramen en westelijke hangende bramen samengevoegd tot nieuwe rassen met doornloze semi-rechtopstaande stokken om nieuwe niches in de markt voor zachtfruit te vullen.

Eclipse
Eclipse was de eerste van de drie variëteiten van deze kruisingen die van de testvelden naar de uiteindelijke selectie ging. De naam werd veranderd van ORUS 2816-4 in Eclipse om de totale zonsverduistering te herdenken die in 2017 in Corvallis zichtbaar was.

Een van de ouders van Eclipse, Triple Crown, die bekend staat om de hoogste cijfers qua opbrengst, kracht en smaak, rijpt in de late zomer. Eclipse erfde dezelfde driedubbele hoge scores, maar rijpt eerder en vult een gat in het oogstseizoen voor de versmarkt tussen de rijping van de hangende variëteiten en de rijping van Triple Crown.

Veredelaar Mary Peterson: "Eclipse erfde de uitstekende smaak van Triple Crown, geliefd om zijn zoete, fruitige smaak, met tonen van Amerikaans wortelbier en kruiden. Maar wat Eclipse heeft en Triple Crown niet is een stevige bite. Een steviger schil betekent dat het zachtfruit gemakkelijker wordt behandeld en verladen en niet lekt, wat altijd een aantrekkelijke eigenschap is voor de versmarkt."

Galaxy
Het tweede bramenras, Galaxy, heeft ook Triple Crown als ouder en erfde vergelijkbare eigenschappen en de stevige schil van Eclipse. Maar deze braam rijpt een aantal dagen eerder dan Eclipse. De bramen van Galaxy zijn iets groter dan die van Eclipse en donker van kleur.

Peterson: "Mensen die Galaxy hebben geproefd, hebben tonen van blauwe bessen, munt en druif ontdekt."

Twilight
Het derde ras kreeg de naam Twilight en werd geselecteerd omdat het als laatste van de drie variëteiten rijpt, 4-5 dagen na Eclipse. 

Twilight heeft een hogere opbrengst dan Eclipse, omdat de voorouders van deze braam voor 7/8 uit oostelijk Amerikaanse bramen bestaan en voor 1/8 uit westelijke. Proevers typeren de complexe, zuivere bramenjamsmaak met tonen van bloemen en honing, maar minder zoet.

Bron: USDA

Publicatiedatum: