Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten van Damme, Dacomex:

"Mooie exportweken voor uien maar waakzaamheid geboden"

Tholen - Uienverpakkers en exporteurs draaien momenteel overuren. "Er wordt van alle kanten aan getrokken. Ook collega's sorteren momenteel volop voor ons", vertelt Maarten van Damme van Dacomex. Dat het druk zou worden in de export kwam voor hem niet als een verrassing. "De vraag was alleen wanneer. Maar nu India haar grenzen heeft gesloten, doet Azië volop mee. Dat heeft geresulteerd in deze prijsstijging."

"Met name bestemmingen rond India zoals Bangladesh en Sri Lanka vragen nu volop. Daar gaan momenteel veel rode uien naartoe en dat gaat mooi zo met de gele uien mee die naar andere bestemmingen in Azië gaan, als Indonesië en Maleisië. Al met al is de markt mooi in balans en beleven we mooie exportweken. Dat moeten we proberen vol te houden tot het einde van het jaar. Ook de kwaliteit van de uien ziet er goed uit, een rommelpartijtje plantuien daargelaten, maar dat is voor de liefhebber."

 "De baalprijs is mooi met de boerenprijs meegegaan en ligt nu, , gemiddeld genomen voor alle maten, rond de 22/23 cent. Maar we moeten wel scherp blijven dat de prijs niet te ver naar boven gaat, waardoor we exportbestemmingen laten liggen. Nu komen alle markten makkelijk naar ons toe, maar we moeten er niet te makkelijk over denken", aldus de exporteur.

"Je ziet nu namelijk al dat de boer zijn hakken in het zand zet. Die voelt ook dat er veel vraag is en is momenteel druk met andere producten en vindt het prima om zolang de prijs stijgt zijn uien in de schuur te laten zitten. Die wil de hoogste prijs meepakken en dat zou ik ook doen als ik boer was, maar als de export een klein beetje terugvalt kan alles er weer heel anders uitzien", zegt Maarten.

Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
4695 RK Sint-Maartensdijk
Tel: +31 (0)166-662550
maarten@dacomex.nl  
www.dacomex.nl