Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Mas, Frutas y Hortalizas Mas Serrano (Spanje):

"De binnenlandse Spaanse markt voor granaatappelen is aan een opmars bezig"

Slecht weer heeft ervoor gezorgd dat de Spaanse granaatappeloogst dit seizoen met zo'n 30 à 35% is gedaald, maar door dit lagere bod zijn de marktomstandigheden momenteel wel gunstig.

"Op dit moment verloopt de afzet goed. De binnenlandse vraag neemt fors toe en de belangrijkste supermarktketens vragen reeds naar de granaatappel met beschermde oorsprongsbenaming Mollar de Elche. De grote spelers weten dat er minder productbeschikbaarheid is en ze drijven daarom de aankoopprijs op om ervoor te zorgen dat de granaatappel Mollar de Elche zo lang mogelijk in de schappen ligt", zegt Francisco Mas, commercieel directeur van Frutas y Hortalizas Mas Serrano.

Frutas y Hortalizas Mas Serrano, gelegen in Elche, het centrum van de granaatappelteelt in Europa, exporteert ongeveer 6.000 ton granaatappelen van alle variëteiten. De oogst vindt plaats tussen augustus en januari of februari, afhankelijk van het jaar. Het bedrijf teelt daarnaast ook nog artisjokken, vijgen en paprika's, en net als voor de granaatappel, wil het ook voor deze producten de volumes nog opdrijven in de komende jaren.

"Al onze boomgaarden liggen binnen een straal van 60 kilometer, dus we kunnen echt wel zeggen dat onze productie lokaal is", legt Francisco Mas uit. Het bedrijf uit Alicante teelt en zet de rassen Smith, Acco, Valenciana en Wonderful af, maar uiteraard ook Mollar de Elche of om het met de woorden van Francisco Mas te zeggen: de koningin van alle granaatappelen.

"Smith is de eerste variëteit die half augustus op de markt wordt gebracht. Deze granaatappel is behoorlijk zuur, maar zo vroeg in het seizoen heeft hij geen concurrentie te vrezen van product uit andere landen."

"Een paar weken later, begin september om precies te zijn, is het de beurt aan Acco, een granaatappel die de afgelopen jaren ruim is aangeplant en waarvan er al flinke volumes op de markt komen. Dit ras is al wat minder zuur dan Smith. Ook Valenciana wordt nog in september geoogst, een erg zoete granaatappel die eigenaardig genoeg een bleke schil heeft, waardoor sommige landen hem niet moeten hebben vanwege het gebrek aan kleur. Spijtig, want weinig granaatappelen kunnen er aan tippen qua smaak”, aldus de teler en exporteur.

Iets later gaat het bedrijf verder met de rassen Wonderful en Mollar de Elche, die meestal begin oktober worden geplukt. "Wonderful is het alom bekende granaatappelras met zijn rode kleur, zure smaak en goede maatvoering. In oktober gaan we ook van start met de oogst van de granaatappel met beschermde oorsprongsbenaming Mollar de Elche. Die is zoet, roodachtig van kleur en de eetbare pitjes zijn bijna niet te merken. Zonder twijfel een unieke granaatappel.”


Granaatappel Mollar de Elche

Hoewel het bedrijf het traditionele ras Mollar de Elche hier en daar heeft vervangen door variëteiten als Acco en Wonderful, zijn de resultaten volgens Francisco Mas niet zoals verwacht. "Ons bedrijf evolueert voortdurend, zowel in de plantages als in het pakstation. We proberen steeds te innoveren en dat is niet altijd een succesverhaal. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met verschillende aanplanten van Acco en Wonderful, waarvan we dachten dat ze veel potentieel hadden, maar we zien nu problemen opduiken die andere granaatappelen niet hebben. Daarnaast kampen ze ook nog met de felle concurrentie van derde landen waar de telersprijzen en de productiekosten veel lager liggen."

"De granaatappelteelt is in de afgelopen jaren uitgebreid, wat de prijs van het fruit naar beneden heeft gehaald. In onze streek is het ras Mollar daar de dupe van geworden, maar niet alleen omwille van de prijsdaling. Het is ook een generatiewisselkwestie. Wij daarentegen willen blijven groeien met onze granaatappelen, omdat de vraag van onze klanten jaar na jaar toeneemt", zegt Francisco Mas.

"Dit jaar merken we een grotere vraag naar de granaatappel met oorsprongsbenaming Mollar de Elche, want die staat garant voor een product van hoogwaardige kwaliteit en mag zeker een superfruit genoemd worden", beweert Francisco.

Eén van de grootste uitdagingen dit jaar is volgens de teler en exporteur de oogst. "De impact van de coronacrisis is groot en de oogstkosten stijgen door de maatregelen om een veilige werkomgeving te creëren voor onze werknemers, want dat is uiteraard essentieel in de huidige omstandigheden", besluit Francisco Mas.

 

Voor meer informatie:
Francisco Mas
Frutas y Hortalizas Mas Serrano, SL
Partida Daimes, P.l. 1 Nº 96
03294 Elche (Alicante) - Spanje
Tel: +34 644526724
[email protected] 
 www.masserrano.es

Publicatiedatum: