Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Blanco, Mogalla (Spanje):

"We hopen dat de kou de vraag naar granaatappelen een handje toesteekt"

Het Spaanse granaatappelseizoen is halfweg, maar de afzet loopt momenteel niet zo vlot, al wordt er nu gehoopt dat de kou een handje toesteekt. Na het einde van de aanvoer uit overzeese gebieden zat de markt ineens zonder granaatappelen, tot de oogst in het Middellandse Zeegebied van start ging. Dat leidde tot hoge prijzen en een goede vraag, maar daar kwam vlug een einde aan toen de markt verzadigd raakte.

“Telers van vroege rassen, zoals Acco of Emek, die half of eind augustus de markt betraden, konden genieten van zeer goede prijzen en kenden een vlotte afzet aangezien er op de Europese markten geen granaatappelen meer te vinden waren sinds de maand juli en de interesse in het fruit groot was”, zegt Daniel Blanco, commercieel directeur van Mogalla, een Spaans bedrijf dat granaatappelen uit de eigen teelt in de provincies Sevilla, Huelva en Badajoz, verpakt en afzet.

Naast het traditionele ras Mollar en de rode Wonderful teelt Mogalla sinds drie jaar ook de Acco-variëteit, een granaatappel waarvan het dit jaar 500 ton heeft geoogst. Met dit ras kan Mogalla het seizoen veel eerder aanvatten en de klanten een continue aanvoer verzekeren vanaf eind augustus tot en met december.

Tot nu toe komt de vraag langzamer op gang dan vorig jaar. De consumptie was eerder gering tijdens de warme maand september, maar ook de coronacrisis is een deel van de oorzaak met de horeca op een laag pitje.

Ook de aanwezigheid van granaatappelen uit andere mediterrane regio's, zoals Turkije of Egypte, die overigens tegen lage prijzen op de markt komen, maakt volgens Daniel Blanco een vloeiende afzet onmogelijk. “De handicap van Spanje is dat het niet kan concurreren met de productiekosten van die landen. Maar met een goede naam kom je ook nog steeds ver. Veel klanten hechten waarde aan de degelijkheid van het Spaanse product en besluiten om onze granaatappelen te kopen, ook al zijn ze duurder dan producten van andere herkomsten”, benadrukt hij. “Daarom willen wij blijven inzetten op onze goede naam. Wij staan al jaren garant voor kwaliteitsproducten, afvalcontrole en voedselveiligheid. Dat is onze kracht”.

Van de rassen die Mogalla momenteel op de markt brengt, is er een aanzienlijke oogstdaling vast te stellen bij de Mollar-granaatappel. “We hebben dit jaar een derde minder granaatappelen van het ras Mollar en ook de maatvoering is kleiner. Normaal gesproken vraagt de markt meestal alleen om de grote maten 10-12 (20-24 voor 9 kg), maar dit jaar zullen ze het moeten doen met de kleinere maten als ze Mollar-granaatappelen willen, want een andere optie is er niet. Van de Wonderfuls hebben we wel de juiste maten en de oogst valt bij dit ras slechts een klein beetje lager uit dan vorig jaar", zegt Daniel Blanco.

Mogalla verwacht ongeveer 1.000 ton Wonderfuls en meer dan 1.200 ton Mollars te plukken. Het bedrijf zal zijn granaatappelen tot half december exporteren naar verschillende Europese markten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië of Zwitserland, maar ook naar overzeese bestemmingen, zoals Canada en het Midden-Oosten.

Toch ziet het er nog goed uit voor de rest van het granaatappelseizoen, zo denkt de commercieel directeur. “De herfst is in het land en dat is goed nieuws voor de consumptie van granaatappelen. Bovendien is de consument sinds de uitbraak van het coronavirus op zoek naar hoogwaardige producten met gunstige eigenschappen voor de gezondheid en een hoog vitaminegehalte. Daarom verwacht ik dat de vraag naar granaatappelen, die zeker een ‘superfruit’ genoemd mogen worden, zal toenemen, net zoals dat ook het geval was en nog altijd is voor sinaasappelen en citroenen. De granaatappel kan best wel eens meedrijven op die trend. Maar anderzijds ben ik ook niet blind voor het feit dat de granaatappel bij lange na niet de bekendste fruitsoort in het schap is. In die zin is er nog een lange weg af leggen".

Deze week is het Andalusische bedrijf ook begonnen met het op de markt brengen van de eerste kaki’s van het seizoen. Ook hier zijn de volumes heel wat minder dan vorig jaar, onder andere door de schimmel Mycosphaerella die grote hoeveelheden kaki’s op de grond doet vallen. "Hopelijk leidt deze afname van het aanbod wel tot fatsoenlijke prijzen voor de kaki’s dit seizoen."

 

Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla – Ayamonte, km 104
Huelva (Spanje)
Tel: +34 954 934 272
Mob: +34 600 422 318
[email protected]
www.mogalla.com

Publicatiedatum: