Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vermeiren, Exofi

“Kwaliteit Franse kiwi te danken aan microklimaat en uniek sorteerproces”

Tholen – Rond half november worden de eerste Franse groene kiwi’s weer verwacht bij Exofi. “Pas als de kiwi’s een brix-waarde van 9% hebben worden ze opgestuurd”, vertelt Jan Vermeiren van Exofi. “De Franse kiwi’s staan bekend om hun hoge brix-waarde, dikke maten en hoge kwaliteit. Het is een echt nicheproduct en in België ontzettend geliefd. Belgen zijn wat kiwi’s betreft erg veeleisend en hebben het liefst dik fruit. De Italiaanse en Griekse kiwi’s kunnen vaak niet aan deze eisen voldoen.”

“De manier waarop de Franse kiwi wordt verwerkt is uniek in de heel de wereld. Wanneer de palloxen met de geplukte kiwi’s binnenkomen worden ze eerst gesorteerd op maat. Zo kunnen ze zien welke teler welke maat en kwaliteit aanlevert. De kiwi’s worden direct getest op het suiker- en droge stofgehalte. Al voordat het seizoen begint weet ik welke maten ik zal krijgen. De kiwi’s worden gericht gekoeld en dat is een uniek proces. Dat geeft ons een groot voordeel, omdat we op voorhand al gerichte programma’s kunnen maken”, zegt Jan.

Microklimaat
De Franse kiwi’s worden vanwege het klimaat wel een maand later geoogst dan de Italiaanse en Griekse kiwi’s. “Italië heeft een flink kiwiareaal, maar vanwege de vroege nachtvorst in veel streken, moeten de kiwi’s vroeg geoogst worden. In Frankrijk worden de kiwi’s geteeld in een streek met een microklimaat, daar ligt de temperatuur zo’n 10 graden hoger dan in de andere gebieden. Hierdoor kunnen de kiwi’s veel langer aan de bomen hangen en veel beter op smaak en op maat komen”, vervolgt Vermeiren.

Tekort aan dikke maten
“Dit jaar hebben de kiwi’s het moeilijk gehad om goed op maat te komen”, aldus de importeur. “Zelfs Nieuw-Zeeland heeft momenteel een tekort aan mooie dikke maten groene kiwi’s. Dit is een gevolg van het overschakelen van de teelt van groene naar gele kiwi’s. Er is in de laatste jaren zoveel overgeschakeld naar gele kiwi’s dat er in principe tekorten zijn in de groene variant.”

Hybride
Jan heeft enkel groene kiwi’s in het assortiment. “Er zijn wel gele kiwi’s maar ik ben daar niet zo’n voorstander van. Gele kiwi’s zijn een hybride en eigenlijk geen natuurproduct. Daarom hou ik het bij groene kiwi’s. De Franse groene kiwi’s zijn met hun hoge suikergehalte ook een stuk lekkerder dan de zure groene kiwi’s die uit andere landen komen”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be      
www.exofi.be