Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen en vraag momenteel zwak vanwege overaanbod op markten

Vraag naar Egyptische granaatappelen zal binnen twee weken toenemen

Timing zal dit seizoen cruciaal zijn voor Egyptische granaatappelexporteurs. Nu de vroege rassen in mindere mate beschikbaar zijn dan vorig jaar en ook de kwaliteit lager is, hoopt men dat het seizoen van het ras Wonderful dit zal compenseren. Er is veel product beschikbaar en de markt is moeilijk waardoor de prijzen zijn gedaald en nog slechts een derde bedragen van wat ze in augustus waren.

Het Egyptische granaatappelseizoen kende geen vlekkeloze start volgens Mostafa Ali, senior regionaal manager van Nile Establishment for International Trade. "In Egypte worden verschillende granaatappelrassen geteeld: Baladi, Early 116 en Wonderful, waarmee de sector tegemoet komt aan de voorkeuren van de markt. "We exporteren onze granaatappelen naar Europa, Canada, de Golfstaten en het Verre Oosten. Helaas liep het Egyptische seizoen dit jaar enige vertraging op. Het seizoen begon twee weken later en dat had zijn weerslag op onze positie op het moment dat ons product de internationale markt bereikte. Bovendien was de oogst kleiner dan vorig seizoen."

Als gevolg van deze vertraging misten de Egyptenaren hun optimale afzetvenster en hebben zij te maken met meer concurrentie op een markt die overspoeld is. Ali licht dit toe: "Egyptische exporteurs richten zich op een afzetvenster waarin de Europese markt leeg is. Vanwege het hete weer en de vertragingen kwamen onze granaatappelen op de markt toen er al veel product uit andere landen beschikbaar was, zoals India, Turkije, Spanje en Israël. Hoewel de productie in India zo'n 40% tot 50% lager is dan vorig jaar, overspoelt het land de markten met grote aantallen granaatappelen. Dit zal effect hebben op de manier waarop de Egyptische granaatappelen worden vermarkt in het Verre Oosten en zou ook kunnen leiden tot het instorten van de Europese markt." 

Nu de aanvoer overvloedig is en de kwaliteit lager is dan vorig jaar blijft de vraag op bepaalde markten achter. Ali hoopt echter dat het ras Wonderful een einde aan de problemen zal maken omdat dit het populairste Egyptische granaatappelras is. "De vraag op markten als Rusland is zwak en die op markten in het Verre Oosten, zoals Maleisië, is normaal gebleven. Er wordt verwacht dat de vraag vanaf week 44 weer aan zal trekken en dat dit tot eind december zo zal blijven. Buiten de kleinere oogst was ook de kwaliteit van de vroege rassen niet zo goed als vorig seizoen. De vooruitzichten voor Wonderful zijn goed en de smaak van dit ras  is uitmuntend."

De late start van het granaatappelseizoen heeft er in combinatie met de overvloedige beschikbaarheid van het fruit op internationale markten toe geleid dat de prijzen fors zijn gedaald. Ali: "In de zomer was het normaal weer maar het warme weer hield twee tot drie weken langer aan dan gebruikelijk en hierdoor duurde het ook langer totdat de granaatappelen goed op kleur waren gekomen. Dit was de belangrijkste reden om het seizoen uit te stellen. Eén van de grootste uitdagingen waar we nu mee te maken hebben is het op tijd leveren van het fruit en het behalen van een ruimere winstmarge. Vanwege de late aankomst op de markt zijn de prijzen in korte tijd flink gedaald, van €8 tot €9 per doos in augustus naar €3 of minder per doos nu." 

"Andere uitdagingen hebben te maken met het verhogen van de aantallen Qty-granaatappelen van exportkwaliteit en de potentiële kansen op nieuwe markten. Ik denk dat degenen die hun product kunnen bewaren en verladen in de maanden november en december de beste kansen hebben om winst te maken. De timing is een zeer belangrijk aspect bij de export van granaatappelen," zegt Ali tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Mostafa Ali
Nile Establishment for International Trade
Tel: +20 100 735 0313
Email: M.Ali@nilefruit.com 

Publicatiedatum: