De Griekse peren zullen dit jaar in grotere hoeveelheden dan de vorige seizoenen hun weg naar Israël vinden. De Israëli's gaven eerder de voorkeur aan Spaanse peren, maar de huidige vraag suggereert dat ze dit seizoen de overstap hebben gemaakt naar Griekse peren. De totale vraag naar Griekse peren is de afgelopen vijf jaar gestegen, zegt een exporteur.

"Het seizoen voor Griekse peren is nog steeds in volle gang, en tot nu toe heeft het seizoen bevredigende resultaten opgeleverd," zegt Paris Karastergios van Kastargiou P. Bros. "Het Griekse perenseizoen is echt van goede kwaliteit geweest, gezien het feit dat er heel weinig roest op de peren zit, terwijl dat vorig jaar een groot probleem was voor alle perenvariëteiten die in Griekenland werden geteeld. Het weer was gunstig voor de bomen, omdat er geen vrieskou was tijdens de bloeiperiode. Het weer was warm genoeg tijdens de oogst, zonder één druppel regen. De peren werden tussen week 29 en week 33 geoogst. We hebben de peren zonder beschadigingen of afwijkingen kunnen opslaan."

"Het perenseizoen heeft nog niet zijn hoogtepunt bereikt, aangezien steenfruit, zoals perziken, nectarines en pruimen, nog steeds wordt aangeboden door Griekenland of onze concurrerende landen, zoals Turkije, Italië of Spanje. We verwachten dus dat de vraag naar peren in de loop van de tijd zal toenemen, zeker als de temperatuur nog meer begint te dalen. Bovendien hebben sommige belangrijke markten voor ons nog geen belangstelling getoond voor de invoer van peren, omdat ze wachten tot hun binnenlandse perenvoorraad op is en dan pas beginnen met de invoer," zegt Karastergios.

Volgens de in- en exportdeskundige stijgt de vraag naar Griekse peren, omdat zowel trouwe als nieuwe klanten hun bestellingen verhogen. "De laatste vier tot vijf jaar is de vraag naar Griekse peren gestaag toegenomen, vooral vanuit landen in het Midden-Oosten, zoals Libanon, Jordanië en Israël, en dit jaar is dat geen uitzondering. De kwaliteit van onze peren, de rassen die de voorkeur genieten in die landen en de succesvolle exporten van de laatste jaren hebben een trouwe klantenkring voor Griekse peren gecreëerd, die wordt uitgebreid met nieuwe markten die belangstelling hebben getoond voor onze producten."

"Dit seizoen lijkt het erop dat Israël een belangrijkere rol kan spelen voor de Griekse perenexporteurs, aangezien er vanuit dit land meer belangstelling is gekomen voor Griekse peren, terwijl zij in het verleden de voorkeur gaven aan Spaanse peren. Ik denk dat het lossen van peren bestemd voor Jordanië in de haven van Haifa een belangrijke rol heeft gespeeld bij de introductie van onze producten bij de importeurs in Israël."

"Ons bedrijf biedt drie verschillende perenvariëteiten aan: Coscia, Santa Maria en Blanquilla. Coscia is een relatief kleine variëteit, met een knapperige schil en een frisse en zoete smaak. Santa Maria is een middelgrote tot grote peer, met vruchten van maat 50 tot 80. De gele schil met rode blos is dun, de smaak is zoetzuur en deze peer heeft een verlengde houdbaarheid, vooral wanneer het wordt behandeld met Smartfresh," zegt Karastergios.

"Deze variëteiten hebben een trouwe klantenkring gevonden, niet alleen in de meeste landen in het Midden-Oosten, maar ook in de Balkanlanden en enkele Midden-Europese landen, zoals Tsjechië. Tot slot is de Blanquilla peer de meest gekweekte perenvariëteit in Griekenland, die echter in een paar landen bekend is, ondanks het feit dat de smaak echt zoet is, en het vruchtvlees heeft een boterachtige textuur, wat het ideaal maakt voor kinderen."

Karastergios zegt dat het doel van het bedrijf is om een nieuw high-tech verpakkingsbedrijf voor hun peren op te zetten: "Onze totale hoeveelheid peren dit seizoen bedraagt 1,8 tot 2,0 miljoen kilo. Het is het grootste volume peren waarmee we tot nu toe hebben gewerkt, omdat we onze opslagcapaciteit maximaal benutten. Vorig jaar hebben we onze koelapparatuur gerenoveerd met de modernste apparatuur, zowel op het gebied van hardware als software. Dit seizoen is ons hoofddoel om een nieuw hightech pakhuis voor peren te bouwen om onze verpakkingscapaciteit te vergroten, en in de komende jaren zijn we van plan om onze opslagcapaciteit uit te breiden met een geheel nieuwe faciliteit."

Het seizoen is nog lang niet voorbij en Karastergios zegt dat er nog uitdagingen in het verschiet liggen. De grootste heeft te maken met kleinere maten. "We zien een grotere vraag naar kleinere maten dan gewoonlijk, omdat veel van onze klanten dit seizoen vooral geïnteresseerd zijn in de maten 50/55 en 55/60. Daarom is het moeilijker om de middelgrote maten, 60/65 en 65/70, te leveren. We zijn in gesprek met grote Indiase importeurs die bereid zijn om grotere maten Santa Maria peren te gaan importeren. Op dit moment zitten we echter vast tussen de bureaucratische procedures van India en Griekenland. Ik hoop dat we in de komende jaren de Indiase markt voor onze Griekse peren kunnen openen, waar de vraag naar fruit van hoge kwaliteit en met een goede smaak sterk groeit," besluit Karastergios.

Voor meer informatie:
Paris Karastergios
Karastergiou P. Bros S.A.
Tel: +30 24610 26940
Mob: +30 693 2469117
paris.karastergios@karastergioubros.gr
Facebook