Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tesco en Carrefour passen inkoopalliantie aan

VK: Waitrose uitgeroepen tot supermarkt van het jaar
Waitrose is door het consumentenmagazine Which? uitgeroepen tot supermarkt van het jaar. De keten verslaat daarmee concurrenten als Asda, Tesco, Sainsbury’s en Iceland. Waitrose werd geroemd voor de manier waarop de keten zich door de pandemie heen sloeg. Het bedrijf kreeg met name erkenning voor het beleid omtrent hamstergedrag, waar in maart veel sprake van was. Volgens Which? zorgde Waitrose voor meerdere manieren waarop consumenten hun boodschappen konden inslaan en ging het bedrijf goed om met de sterke toename in vraag die door het coronavirus werd veroorzaakt.
Bron: retailgazette.co.uk 

Sainsbury’s betreedt markt van VAE
Sainsbury's gaat uitbreiden in de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse keten doet dit via samenwerking met Kibsons, een in Dubai gevestigde importeur en distributeur van groente, zuivel en vlees. Door middel van het partnerschap komen vanaf 15 oktober voor het eerst de huismerkproducten van Sainsbury's in de supermarktsector van de VAE terecht. Er zullen meer dan 500 verschillende Sainsbury's-producten via Kibsons verkrijgbaar zijn. Onder dit assortiment bevinden zich onder andere brood, fruit, pizza's, koekjes en hartige snacks.
Bron: gulfbusiness.com 

VK: minder consumentenvertrouwen wegens Brexit en COVID-19
In september is het Britse consumentenvertrouwen achteruit gegaan. Strengere regelgeving omtrent het coronavirus en onzekerheden omtrent de Brexit hebben deze negatieve trend in de hand gewerkt. Dit blijkt uit de laatste Shopper Confidence Index van het marktonderzoeksbureau IGD. Het algemene consumentenvertrouwen daalde over september naar een gemiddelde van -8, terwijl dit in augustus nog op -7 stond. Aan het begin van september was er nog sprake van een score van -6. Vervolgens is het vertrouwen met het einde van dezelfde maand fors afgenomen naar -10.
Bron: kamcity.com 

Carrefour China opent eerste buurtwinkel
Carrefour heeft op 30 september in Sjanghai zijn eerste buurtwinkel geopend. De buurtwinkel speelt in op de wereldwijde trend voor kleinschalige supermarkten met meer focus op het versaanbod. De vestiging in Sjanghai beslaat een oppervlak van ongeveer 430 vierkante meter. Het assortiment bestaat uit ongeveer 3.000 verschillende producten.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VK: Tesco werft 11.000 tijdelijke werknemers wegens feestdagen
Tesco is van plan om in de aanloop naar de feestdagen meer dan 11.000 tijdelijke medewerkers aan te nemen. De werknemers gaan tijdens de drukste periode van het jaar ondersteuning verlenen in Superstores en Extra-winkels van Tesco. De taken die de tijdelijke collega's zullen vervullen betreffen onder andere het verzorgen van online bestellingen, vakkenvullen en algemene ondersteuning van vaste winkelmedewerkers.
Bron: tescoplc.com 

Australië: Coles heropent winkels na landelijke technische storing
Coles heeft zijn winkels weten te heropenen, nadat deze getroffen waren door een landelijke technische storing. Door de IT-gerelateerde storing waren alle kassa's van Coles-vestigingen gesloten, waardoor klanten noodgedwongen van hun boodschappen af moesten zien.
Bron: abc.net.au 

Frankrijk: Tesco en Carrefour passen inkoopalliantie aan
De inkoopalliantie van Tesco en Carrefour wordt aangepast. De reden hiervoor is een onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit. De toezichthouder ging na in hoeverre internationale inkoopallianties een negatieve invloed hebben op Franse leveranciers van huismerkproducten. Volgens de overheidsinstantie zijn de contractuele voorwaarden van Tesco en Carrefour in het nadeel van de leveranciers, zoals wegens onder andere het gebrek aan exclusiviteit, de korte termijn van de contracten met leveranciers en het ontbreken van door de retailers gegarandeerde inkoopvolumes. Wegens de kritiek van de Franse mededingingsautoriteit hebben Carrefour en Tesco de inkoopalliantie aangepast. Zo worden bepaalde AGF-soorten niet meer in het samenwerkingsverband opgenomen, zodat deze alleen door middel van aparte overeenkomsten van Franse en Europese leveranciers kunnen worden afgenomen.
Bron: kantarretailiq.com 

Discounters hebben aandeel van 20% in Roemeense retailsector
De discountketens Lidl, Penny en Supeco hebben binnen de Roemeense retailsector een marktaandeel van 20%. In het afgelopen jaar is de omzet bij deze discounters twee keer zo snel gestegen in vergelijking met het gemiddelde van de Roemeense markt. Lidl, Penny en Supeco hadden in 2019 een gecombineerde jaaromzet van 14,1 mld lei (€ 2,89 mld). Ten opzichte van 2018 was dat een toename van 22%. "Door de pandemie is duidelijk geworden dat consumenten hun winkels graag in de buurt willen hebben. Ze winkels moeten makkelijk bereikbaar zijn, genoeg parkeerruimte hebben en ze moeten een zo snel mogelijke winkelervaring bieden", aldus Frank Wagner, directeur van de Roemeense tak van Lidl.
Bron: agroberichtenbuitenland.nl 

VK: Poundland neemt Fultons Foods over
Poundland heeft de supermarktketen Fultons Foods overgenomen. Fultons Foods is gespecialiseerd in diepgevroren producten en heeft een netwerk van meer dan 100 winkels in het noorden van Engeland. De keten werkte in het afgelopen jaar al met Poundland samen aan de ontwikkeling van een nieuw assortiment aan diepgevroren producten voor Poundland-winkels. Dit assortiment is momenteel beschikbaar bij 70 filialen van Poundland. Door de overname van Fultons Foods zal het assortiment met december werden uitgebreid naar nog eens 40 winkels.
Bron: kamcity.com 

Brazilië: Grupo Mateus krijgt 4,6 mld reais door beursgang
Grupo Mateus SA, een Braziliaanse supermarktgroep, heeft voor 4,6 mld reais (€ 699,1 mln) aan financiering verkregen door middel van een beursgang. De koers van de aandelen werd bepaald op een prijs van 8,97 reais (€ 1,36) per aandeel.
Bron: nasdaq.com 

VS: supermarktstaking in Californië afgewend
Afdelingen van de vakbond Teamster hebben een tijdelijke overeenkomst weten te sluiten met Albertsons en Kroger over betaalbare gezondheidszorg voor werknemers en hun familieleden. Door de overeenkomst wordt een staking afgewend. De vakbonden vertegenwoordigen 4.000 logistieke medewerkers en chauffeurs in het zuiden van Californië, die bij Albertsons en Kroger werkzaam zijn. 
Bron: prnewswire.com 

VS: Village Super Market sluit fiscaal jaar 2020 positief af
Village Super Market Inc., dat onderdeel is van de coöperatie Wakefern Food Corp. zag in het vierde kwartaal van het fiscaal jaar 2020 zijn omzet met bijna 20% toenemen. Over het gehele fiscale jaar is de omzet gestegen bijna 10%. De omzet van het vierde kwartaal, dat op 25 juli afliep, kwam neer op US$ 501,5 mln (€ 425,2 mln). Ten opzichte van de US$ 418,4 mln (€ 354,7 mln) was dat een toename van 19,9%. Volgens het in Springfield, New Jersey gevestigde bedrijf kwam het positieve resultaat  door de stijging in vergelijkende winkelomzet van 7,5%. Ook had het bedrijf baat bij de opening van onder andere vijf Fairway Market-vestigingen in mei en de overname van de New Yorkse winkel Gourmet Garage in juni.
Bron: supermarketnews.com 

VS: Shipt wil 100.000 nieuwe werknemers
In de aanloop naar de feestdagen gaat het thuisbezorgplatform 100.000 nieuwe medewerkers aantrekken. In totaal komt het personeel van Shipt dat verantwoordelijk is voor het verwerken en bezorgen van bestellingen neer op meer dan 300.000 werknemers. Shipt zoekt hiervoor met name in de regio's van Grand Rapids in Michigan, Minneapolis-St. Paul, New York City, San Francisco, Los Angeles, Houston en Chicago.
Bron: supermarketnews.com/ 

Amazon neemt aandeel in SpartanNash
Amazon is van plan om in de komende zeven jaar in totaal 5,4 miljoen aandelen in SpartanNash te nemen. De plannen vloeien voort uit een zakelijke overeenkomst tussen de twee bedrijven. Mogelijk zal hierdoor bijna 14% van het in Grand Rapids, Michigan gevestigde groothandelsbedrijf in handen krijgen. De gehele overname van de aandelen heeft een waarde van US$ 96 mln (€ 81,39 mln).
Bron: winsightgrocerybusiness.com 

VS: Hannaford komt met app voor gezonde voeding voor kinderen
Hannaford Supermarkets introduceert een nieuwe mobiele app, waarmee ouders hun kinderen meer kunnen leren over gezonde voeding. De app is beschikbaar sinds National Child Health Day, dat doorgaans op de eerste maandag van oktober wordt georganiseerd. Het Hannaford Snack Pals-programma maakt naast de app ook gebruik van een eigen website. Door middel van interactieve spelletjes, activiteiten en recepten maken kinderen kennis met gezonde voeding en eetpatronen.
Bron: progressivegrocer.com 

Publicatiedatum: