In sommige regio's van Turkije bereiden fruitexporteurs zich voor op de start van het granaatappelseizoen. De oogst start volgende week en één exporteur rekent alvast op competitieve prijzen en een sterke vraag. De hoop is dat de huidige pandemie slechts een geringe impact op het seizoen hebben of mogelijk zelfs helemaal geen. 

Het Turkse fruitexportbedrijf Alanar verwacht dit seizoen meer dan 1.000 ton granaatappelen te oogsten in haar eigen boomgaarden. Volgens Yigit Gokyigit, marketingcoördinator bij Alanar zal de oogst snel van start gaan. "Volgende week beginnen we met het plukken van de granaatappelen en we denken dat het seizoen nog tot het einde van het jaar zal duren. Granaatappelen zijn één van onze voornaamste categorieën. Alanar teelt haar granaatappelen in haar eigen boomgaarden in Turkije. Dit jaar exporteren we de rassen Wonderful en Hicaz. We verwachten dit jaar meer dan 1.000 ton granaatappelen te kunnen oogsten, die we zullen leveren aan bekende supermarktketens over de hele wereld."

Gokyigit vertelt dat sinds Alanar werd overgenomen door Tefken Agri het areaal jaarlijks is gegroeid, en niet alleen dat van granaatappelen. "Alanar opereert sinds de overname begin 2018 als een dochteronderneming van Tefken Agri. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe boomgaarden. Naast granaatappelen teelt Alanar ook kersen, vijgen, abrikozen en pruimen in haar eigen boomgaarden, die zich in verschillende Turkse regio's bevinden."

Hoewel de granaatappeloogst een dag of tien vertraging heeft opgelopen, vormde het weer in Turkije dit jaar geen enkel probleem. Gokyigit zegt dat hij hoopt dat de pandemie weinig impact zal hebben op het granaatappelseizoen dit jaar. "De weersomstandigheden waren zoals verwacht en er waren geen extremen. Het seizoen begint vanwege deze weersomstandigheden wel zo'n tien dagen later dan normaal. De kwaliteit van de granaatappelen zal naar verwachting zeer goed zijn dit jaar. We rekenen op een sterke wereldwijde vraag. Ik verwacht dat de Covid-19-pandemie geen nadelig effect zal hebben op de granaatappelafzet. We verwachten zelfs een sterkere vraag omdat bekend is dat dit fruit het immuunsysteem versterkt. We zullen ook zaken gaan doen met nieuwe klanten op nieuwe markten. De prijzen zullen competitief zijn, net zoals vorig seizoen."  

Alanar streeft ernaar haar granaatappelen aan zoveel mogelijk grote supermarktketens te leveren. "We exporteren onze granaatappelen naar regio's over de hele wereld. We denken dat Duitsland dit jaar onze belangrijkste markt zal zijn. Ook in andere Europese landen, zoals Engeland, Frankrijk en Zweden, is de vraag echter goed. We exporteren onze granaatappelen ook naar toonaangevende supermarktketens in Canada, Hongkong, Singapore en het Midden-Oosten," aldus Gokyigit. 

 

Voor meer informatie: 
Yigit Gokyigit
Alanar
Mobile: +90 549 804 87 56
Email: yigit.gokyigit@alanar.com.tr  
www.alanar.com.tr