Tholen – Deze week kondigde minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan om samen met provincies de krachten te bundelen voor de korte keten. Wilfred van Manen is daar al een aantal jaar succesvol in. Met een groeiend assortiment aan streekproducten onder zijn eigen private label SHiPMAN en AGF uit de Liemers belevert hij lokale winkels, landelijk opererende groothandels, bedrijven en instellingen. “Zo’n beetje iedereen die op de route ligt”, vertelt Wilfred. Wima Fresh Food In & Out is niet onder een hoedje te vangen, maar daar ligt ook meteen de kracht van het bedrijf.


Wilfred van Manen (l) zet SHiPMAN sappen weg bij een lokale ijssalon

De ondernemer kwam na de detailhandelsschool in de groente en fruit terecht. Eerst bij de voormalige Witte Prijzenhal, later bij de Makro waar hij afdelingsmanager AGF werd. Ook werkte hij enige tijd als kwaliteitscontroleur en later inkoper bij Bidfood (toen nog Deli XL). Toen Bidfood de AGF-afdeling van Ede naar Rotterdam verhuisde, zag Wilfred dat niet zitten en ging terug naar Makro als inkoper AGF. Makro verhuisde echter naar Tuitjenhorn en daarom besloot Wilfred om in 2013 voor zichzelf te starten met de verkoop van producten, die geteeld en geproduceerd waren in zijn eigen streek de Liemers.


Aardbeien en pruimen vermarkt als streekproduct

Via zijn vroegere netwerk uit de retail en bekendheid met telers in de Liemers, een streek ten zuidoosten van Arnhem in de provincie Gelderland, lukt het om hen via Wima direct aan elkaar te koppelen. Het aanbod aan producten in de streek is divers, al staan groenten onder druk. Van de vijf witloftelers is er inmiddels geen meer over vertelt Wilfred. Fruittelers zijn in de streek nog altijd wel goed vertegenwoordigd. Onder private label zet hij deze verse producten in de markt.


Appels en peren vermarkt als streekproduct 

Naast de verkoop van AGF bedenkt en ontwikkelt hij samen met de telers houdbare producten van reststromen. Trots is hij op de SHiPMAN appelcider, gemaakt van een ‘ratjetoe aan appels’ die niet voor de versmarkt geschikt zijn. De cider werd in 2018 als de nummer twee van Nederland gekozen en is onder andere bij Makro, regionale supermarkten en diverse restaurants te koop.


Close up van een etiket

Het label ShiPMAN is afgeleid van de namen appelteler Bert van het Schip en Wilfred van Manen en inmiddels vallen daar zo’n 20 streekproducten onder. Zoals salamiworsten en snoep waarin de appelcider is verwerkt maar ook andere producten als karamelstroop gemaakt van frambozen en appelsap van Van het Ships’ appelen. Zo komen allerlei lokale producten samen die Wima in de markt zet. Opmerkelijk is ook het Liemers bronwater dat recentelijk aan het assortiment werd toegevoegd. De producten van SHiPMAN zijn te koop bij retail in diverse Coop en Jumbo filialen en Makro te Duiven en bij de detailhandel.


Cross selling van Elstar appels en Liemers sap van 100% Elstar

Voor de afzet van verse producten zit de meerwaarde in het nauwe contact met de telers. In het aardbeienseizoen levert Wima bijvoorbeeld in de ochtend geoogste aardbeien diezelfde middag bij de klanten af. Meerwaarde is ook te vinden in cross selling. Zo levert hij het Liemers appelsaptapje, bestaande uit 100% Elstar appelsap van de nieuwe oogst 2020 aan een 8-tal COOP-filialen, samen met vers geleverde Elstar appels in 1,5 kg verpakkingen. “Mijn producten zijn wel vaak iets duurder dan vergelijkbare producten, maar er blijkt een markt voor", besluit Wilfred.


Wima Freshfood In & Out levert werkfruit op locatie in minikoelingen die afnemers in bruikleen kunnen krijgen in combinatie met fruitleveringen

Voor meer informatie
Wilfred van Manen
Wima Fresh Food In & Out & SHiPMAN products
T: 06 37118909
info@wimafreshfood.nl 
www.wimafreshfood.nl