Terwijl het dieptepunt van de coronacrisis overwonnen lijkt te zijn, maken de meeste handelsfirma's in de groenten- en fruitsector een eerste tussenbalans op. Ook op de groothandelsmarkt in Freiburg heeft de pandemie diepe sporen achtergelaten, weet Enrico Smolik, eigenaar van het gelijknamige bedrijf. Desalniettemin kijkt de ervaren fruithandelaar met vertrouwen naar de nabije toekomst.

"We hebben de crisis tot nu toe goed doorstaan", zegt Enrico. Tot juni had men het moeilijk, in de daaropvolgende maanden was er geleidelijk een normalisering van de markt te zien. "In z'n totaliteit behalen we circa 60 tot 70 procent van onze normale omzet."


Enrico Smolik telt onder andere horeca, kantines en weekmarkthandelaren tot zijn klanten.

Horeca & grootverbruik
De sterke daling van de omzet komt vooral door het wegvallen van de afzetmarkten horeca en grootverbruik, vertelt Enrico. "Beide afzetmarkten lijden nog steeds onder de coronamaatregelen. Veel grote bedrijven werken nog met tweeploegendiensten, waardoor de bedrijfskantines deels of geheel gesloten blijven. Eén van onze grootste afnemers krijgt nog steeds slechts 30 procent van de normale afnamehoeveelheid geleverd."

In tegenstelling tot de lage vraag vanuit de afzetmarkten horeca en grootverbruik, werden er op het hoogtepunt van de crisis buitengewoon hoge omzetten in de weekmarkthandel geregistreerd.

Coronavoorschriften op de groothandelsmarkt Freiburg
In tegenstelling tot veel andere Duitse versmarkten zijn er op het handelsterrein in Freiburg geen algemene coronavoorschriften. Want iedere bedrijfseigenaar heeft de mogelijkheid de maatregelen naar keuze in de praktijk om te zetten. "We proberen meer producten bij bedrijven te leveren in plaats van de klanten bij de stand te bedienen. Daarnaast geldt er een aanmeldplicht voor iedere vrachtwagenchauffeur en leverancier die naar ons toekomt. Tenslotte hebben we onze bureaus waar mogelijk gescheiden, zodat de afstandsregels nageleefd kunnen worden."

Minder regionaal fruit, rijkelijk groenten voorhanden
Ondanks corona werd de handel in seizoensproducten zoals gebruikelijk voortgezet. Enrico: "De complete slaselectie is momenteel voorhanden, bonte sla en kropsla, evenals de eerste veldsla. Hetzelfde geldt voor veldgroenten uit regionale teelt. Duitse tomaten zijn daarentegen alleen nog in kleine hoeveelheden beschikbaar." Opmerkelijk is de prijsverhoging bij bonte sla sinds circa twee weken, die op een product schaarste zou kunnen wijzen. "We hopen dat het regionale slaseizoen tot in november zal lopen, zodat we naadloos over kunnen gaan op het Frans importseizoen."

Terwijl het groentenaanbod momenteel groot is, wordt het aanbod aan regionaal fruit snel schaarser. "Regionale aardbeien, frambozen en bramen zijn nog voldoende beschikbaar, maar pruimen raken daarentegen op", schetst Enrico. Vooral het slechte abrikozenseizoen van dit jaar zal de handelaar in herinnering blijven. "Duitse abrikozen heb ik dit jaar helemaal niet op de groothandelsmarkt gezien en ook importproducten waren schaars, maar desondanks kwalitatief zeer goed."

Zwak verkoopjaar
Alles bij elkaar rekent de handelaar op een zwak verkoopjaar 2020. "Ik ga ervan uit dat ook de resterende maanden van het jaar in het teken van corona zullen staan, vooral in de horeca. Hierdoor wordt 2020 een jaar om achter ons te laten", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
SMOLIK Obst- und Gemüse GmbH
GF: Enrico Smolik
Robert-Bunsen-Str. 7
79108 Freiburg
Telefoon: +49 761-59035960
Telefax: +49 761-59035977
E-mail: e.smolik@smolik-obst.de  
Internet: www.smolik-obst.de