Overzicht wereldmarkt granaatappelen

Het balletje van de granaatappelhandel ligt weer op het noordelijk halfrond. Spanje, Marokko, Egypte en Turkije starten het seizoen. In Noord-Amerika begint Californië met de oogst. Het zuidelijk halfrond stopte dit jaar eerder met het sturen van granaatappelen waardoor de afgelopen weken de Europese markt nagenoeg leeg was. De prijzen zijn daardoor hoog. Met de komst van grotere volumes uit de mediterraan moet dat veranderen. In China stabiliseert de markt zich nadat er vooral veel chaos heerste en in Zuid-Afrika worden alvast nieuwe plantages aangelegd in de noordelijke provincies om straks vroeger dan de Westkaap op de markt te komen.

Nederland: Goede vraag naar eerste Turkse granaatappelen
Bij Hollandse importeurs arriveren deze week de eerste Turkse granaatappelen. Een importeur vertelt dat men start met het vroege ras Caner en dit wordt met een week of drie opgevolgd door de dikkere variëteit Hicar. “We verwachten een goed seizoen. Het aanbod is dit jaar groter dan vorig jaar en we verwachten veel grote maten. In het voorjaar is het enkele dagen erg heet geweest, waardoor er wel zonneschade was, maar gelukkig was dit zo vroeg in het seizoen dat deze granaatappelen eruit geknipt konden worden en de andere meer ruimte hadden om te groeien. De vraag is ontzettend goed. Er zijn ook granaatappelen uit Spanje en Egypte op de markt, maar dat zijn hele andere rassen. De Turkse granaatappelen kunnen op veel animo van onze klanten rekenen. Prijzen liggen op een niveau rond de 2 euro per kilo”, aldus de importeur die ze voornamelijk verkoopt naar Duitse groothandelsklanten.

België: Vraag naar granaatappelen verloopt nog moeizaam
De vraag naar granaatappels loopt op dit moment wat moeizaam. Velen wachten op de variëteit Wonderful om dan echt aan de slag te gaan met de grote volumes. De variëteiten die op dit moment op de markt te vinden zijn, zijn iets moeilijker in de verkoop. Tijdens de start van het Israëlische granaatappelseizoen waren er wat moeilijkheden in de grotere maten. Ook het Spaanse seizoen is van start maar het aanbod van de vroegere variëteiten is wat beperkt. Het algemeen granaatappelseizoen zal pas echt van start gaan als de Wonderful op de markt komt. Tevens is ook Egypte op de markt. De kwaliteit granaatappels die momenteel op de markt zijn is matig, aldus een Belgische importeur. De prijzen waren twee weken geleden aan de hoge kant, omwille van de luchtvracht uit Israël. Inmiddels is het Israëlische seizoen dat per schip binnenkomt van start gegaan en liggen de prijzen rond de €10,- per 4 kilo.

Duitsland: Granaatappel als convenience-product in opmars
In Duitsland worden momenteel voornamelijk Spaanse en Marokkaanse granaatappels aangeboden. De prijzen in de groothandel liggen rond de 10 euro per 4 kg. De eerste importen uit Turkije worden vanaf volgende week verwacht, bevestigt men.

Granaatappels zijn de voorbije jaren bezig aan een gestage opmars in de Duitse handel. Werd de zuidvrucht tot enkele jaren geleden vooral als exoot beschouwd, tegenwoordig is de granaatappel vrijwel jaarrond verkrijgbaar. Dit leidt vanzelfsprekend tot nieuwe 'trendy' productconcepten: Zo maakte het bedrijf Fresh Factory uit Hamburg onlangs bekend granaatappelpitten in handig To Go-verpakking te gaan leveren. "We zijn het eerste bedrijf dat de granaatappels in Duitsland verwerkt en kunnen daardoor een verser product leveren. Een gat in de markt!", voorspelt het management.

Spanje: Opbrengst per hectare met 30% gedaald
De oogst van Spaanse granaatappelen begon in het zuiden van Spanje en wordt nu ook geoogst in Alicante en Valencia. De eerste granaatappels die worden geoogst, zijn de rode variëteiten, met zowel een intens rode schil als rode pitjes. In week 37 begint de oogst van de bleke en zoete granaatappelen en in oktober begint de oogst van Mollar, de meest gekweekte variëteit in Spanje.

De opbrengsten per hectare zijn dit jaar tot 30% gedaald. De eerste Spaanse granaatappelen bereikten een lege markt, aangezien de zendingen vanuit het zuidelijk halfrond dit jaar praktisch 2 weken eerder stopten terwijl de oogst in andere mediterrane landen 8 tot 10 dagen vertraging opliep. In feite wijdt Israël, een grote producent en consument van dit fruit, zijn hele oogst aan de lokale markt en is het dit jaar geen grote concurrent voor de Spaanse granaatappelen. Er is veel vraag naar fruit waarvan de consumptie elk jaar blijft groeien. De prijzen zijn tot dusver veel beter dan vorig jaar en telers hopen dat ze de lagere opbrengsten en hogere productiekosten als gevolg van de pandemie compenseren. De regen en hittegolven veroorzaakten in sommige teeltgebieden problemen met de schil van de granaatappels. Bovendien hebben de regens ervoor gezorgd dat er grote verschillen zijn in de vruchtmaten.

Italië: Nieuw seizoen begonnen
Het granaatappelseizoen in Italië lijkt goed te zijn begonnen, zowel voor de opstart die ongeveer twee weken geleden begon als door de beschikbare volumes. De prijzen zijn vergelijkbaar met vorig seizoen. De vroege rassen Shany en Emek zijn nu op de markt verkrijgbaar. Daarnaast is er fruit uit India en Turkije beschikbaar, met name de rassen Acco, Smith en Parfianka. Binnenkort komen er ook Spaanse en Egyptische granaatappelen bij.

De aanhoudende gezondheidstrend, versterkt door de coronacrisis, zal zeker een impact hebben op de markttrend. Ondanks de afname van de koopkracht neemt het bewustzijn van de consument over producten met gezondheidsbevorderende effecten aanzienlijk toe. Vroege rijpheid en kwaliteit zijn twee doorslaggevende aspecten die het mogelijk maken om het meest waardevolle product van de rassen Acco, Smith en Parfianka te verkopen voor een prijs tussen 1,15 en 1,30 €/kg.

Egypte: Twee weken vertraging in seizoen
Volgens de General Organization for Export and Import Control in Egypte zal de productie van granaatappelen dit jaar 247.000 ton bedragen. Europa en Rusland zijn momenteel de belangrijkste bestemmingen, vooral op het moment dat Spanje en Turkije nog niet met grote volumes op de markt komen. De vraag naar het ras Wonderful uit Egypte is hoger dan vorig seizoen. Normaal gesproken is de vraag er pas begin oktober, maar dit jaar zijn er vanaf half augustus aanvragen voor granaatappelen. De oogst van sommige bedrijven liep echter ongeveer twee weken vertraging op. De prijzen zullen naar verwachting onder druk komen te staan ​​vanuit andere producerende landen, zoals Turkije, Israël en Spanje.

India: Kleinere beschikbaarheid van grote maten
Het Indiase granaatappelseizoen duurt tot oktober. Het was dit seizoen moeilijk om grotere maten te krijgen, maar de algehele oogst was bevredigend. Het weer heeft bijgedragen aan zowel productie als inkleuring. Het uiterlijk is geweldig en de vraag ziet er redelijk stabiel uit, mogelijk is de vraag zelfs groter dan vorig jaar. De omzet zal naar verwachting hoger zijn dan normaal, aangezien de logistiek weer op gang is gekomen. Voor India zijn de belangrijkste markten te vinden in Azië, Europa en zelfs Canada. De prijzen voor de vruchten van normale grootte zijn stabiel, maar de grotere vruchten komen met hogere prijzen omdat de beschikbaarheid laag is. Nadat het huidige seizoen in oktober is afgelopen, gaat het nieuwe seizoen in januari van start.

Zuid-Afrika: Nieuwe aanplantingen in noordelijke provincies
De eerste granaatappelen voor het nieuwe seizoen worden in Zuid-Afrika rond januari-februari 2021 geoogst. Nieuwe bomen zijn aangeplant in het noorden van het land vooral met het oog op een vroegere productie ten opzichte van de Westkaap. De koude temperaturen kunnen de nieuwe oogst vertragen maar het is nog te vroeg om daar iets met zekerheid over te zeggen. Anderzijds heeft de regenval in de Westkaap gezorgd voor betere bodemgesteldheid. Telers hebben geïnvesteerd in bodemverbeteraars zoals gips en met de overvloedige neerslag hoopt dat deze investeringen zichzelf gaan terugverdienen in het nieuwe seizoen.  

Verenigde Staten: Sterke oogst door milde zomer, prijsniveau vergelijkbaar met vorig jaar
Californië staat op het punt het granaatappelseizoen te beginnen met een sterke oogst. Dat het fruit er goed bijhangt heeft veel te maken met de milde zomer in de productieregio’s zoals San Joaquin Valley. De maten zijn mooi verdeeld met veel fruit van 32s en meer waar veel vraag naar is. De oogst begint straks met de vroege variëteiten Foothill, Smith en Early Wonderful half september. De oogst van de Wonderful-variëteit begint begin oktober en het verpakken zal doorgaan totdat ergens eind november slecht weer toeslaat. "De markt is gezond met vraag naar zowel export als binnenlandse aanvoer, waarvan we een vergelijkbare vraag voorspellen als vorig jaar,” aldus een teler. Wel zoekt men nog een afzetmarkt voor de kleinere maten granaatappelen die men kan gebruiken voor promotiedoeleinden om nieuwe klanten kennis te laten maken met het product.

Wat de prijs betreft verwacht men een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. wel zijn de arbeidskosten in Californië gestegen. Men hoopt in de sector niet dat er meer areaal verdwijnt al kan dat ook zorgen voor een actievere markt aangezien de vraag bij de verwerkende sapindustrie wel toeneemt.

China: Chaotische markt maar met vooruitzicht op stabilisatie
De Tunesische pitloze granaatappel is de afgelopen jaren enorm populair geworden op de Chinese markt. Groothandelaren haastten zich om de granaatappelmarkt te betreden met hun producten en dat zorgde soms voor chaos.

Vorig seizoen gingen enkele telers, zonder de juiste kennis van oogsttechnologie, door met de teelt van granaatappelen en oogstten het fruit vroeg, wat verwarring op de markt veroorzaakte omdat de productkwaliteit en -prijs niet in evenwicht zijn. Het coronavirus heeft enigszins gezorgd voor stabilisatie op de markt. Verwacht wordt dat de marktomstandigheden nog verder zullen verbeteren. De prijs begon laag, maar men schat dat de prijs dit seizoen zal stijgen.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt peren


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven