Corylus avellana ‘Tonda di Giffoni’ meest populair

Belangstelling voor hazelnoten neemt in Italië toe

Sinds enkele maanden valt het de medewerkers van het Italiaanse Battistini Vivai op dat de verkoop van hun hazelnootplanten oplopen. Het bedrijf in Cesena teelt ongeveer anderhalf miljoen hazelnootplanten per jaar. 70% daarvan bestaat uit de variëteit Corylus avellana ‘Tonda di Giffoni’, terwijl de resterende 30% wordt verdeeld over andere variëteiten, zoals Tonda Romana, Tonda Gentile delle Langhe, Barcelona, Segorbe, Mortarella, Nocchione.

"Tot vorig jaar hadden we vooral buitenlandse klanten, maar vanaf het begin van dit jaar, vooral vanaf maart, hebben we gemerkt dat er een sterke vraag is van Italiaanse ondernemers. Het heeft niet alleen te maken met het notenproject dat door Ferrero wordt gepromoot, maar het is een trend die ook gericht is op de conventionele consumptie," zegt Giuliano Dradi, directeur van Battistini Vivai.

"De hazelnoot kan in bijna heel Italië worden geteeld, hoewel er experimenten worden uitgevoerd om te zien welke rassen het meest geschikt zijn voor de verschillende gebieden. In sommige gebieden is er financiële steun vanuit de regionale overheid voor de hazelnootteelt en de verwachting is dat dit ook in andere regio’s het geval kan worden. Dus dat belooft nog iets."

"Experimenteren is fundamenteel, ook voor een oud gewas als dit. En om die reden voeren we in ons laboratorium een onderzoeksproject uit voor de productie van geënte planten. We hebben daar ook verschillende verzoeken voor ontvangen, dus in die zin zullen we het experiment voortzetten."

Een ander project in uitvoering is het project in samenwerking met de Universiteit van Perugia voor een rassenvergelijking tussen microvermeerderde en geënte planten. "Mede door de klimaatverandering is het niet eenvoudig om vast te kunnen stellen welke variëteiten meer geschikt zijn voor elk specifiek gebied. Tot nu toe is de hazelnoot overal aangeplant, maar de productiviteit en kwaliteit kunnen worden verbeterd door de beste habitats voor elk ras te identificeren."

Op dezelfde manier gaan de experimenten en het onderzoek in Cesena verder. "En als er in het buitenland, vooral in de oostelijke landen, zeer grote oppervlakten zijn, zelfs meer dan 100 hectare per bedrijf, dan is het in Italië noodzakelijk om aan minstens 10 hectare te denken. Vaak worden nog grotere arealen bereikt als meerdere naast elkaar gelegen teeltbedrijven samenwerken," besluit Giuliano.

Battistini Vivai zal aanwezig zijn op Macfrut Digital: klik hier voor de videopresentatie.

Voor meer informatie:
Giuliano Dradi
Battistini Vivai
Via Ravennate, 1500
47522 Cesena (FC)
Italië
+39 0547 380545
batvivai@battistinivivai.com
www.battistinivivai.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven