Vorige week hebben Britse ambtenaren een nieuw plan ingediend om de havens aan beide zijden van het Kanaal 'roll-on-roll-off' te houden als onderdeel van een toekomstige vrijhandelsovereenkomst met de EU. Michel Barnier zou het voorstel echter hebben gedwarsboomd, omdat het de EU voor onbepaalde tijd aan een ongewenst systeem zou kunnen binden.
Express.co.uk meldde dat de Britse onderhandelaars hun EU-tegenhangers vertelden dat het voor beide partijen voordelig zou zijn om een overeenkomst te sluiten ter bescherming van de handelaren die gebruik maken van de scheepvaartroutes Dover-Calais, de Kanaaltunnel en Holyhead-Dublin. Een vertegenwoordiger van de Britse regering: "De regering kent het belang van roll-on-roll-off havens voor de Britse handel op routes als Dover-Calais, de Kanaaltunnel en Holyhead-Dublin."
Ierse Zee-grens betekent chaos, zelfs met een Brexit deal
Vrachtverladers hebben nog maar vier maanden de tijd om probleemloos de grens over te steken voordat Brexit in het spel komt. Eerder deze maand verklaarde premier Boris Johnson dat hij nooit een Ierse Zee-handelsgrens zou accepteren.
De EU lijkt echter niet mee te willen doen. Voor het oversteken van de Ierse Zee zijn nog niet gebouwde controleposten in de havens nodig, vrachtwagenparken, omvangrijke douaneaangiften, veterinaire controles en tarieven die moeten worden betaald en teruggevorderd, plus 50.000 extra douanebeambten die tot nu toe nog niet zijn gerekruteerd.
Voor transportbedrijven betekent dit dat de claim van de Brexiters om aan de Brusselse regels te ontsnappen juist een gekmakende hoeveelheid bureaucratie heeft gecreëerd. In het geval van een deal, laat staan zonder.