Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pierre Gélébart, Prince de Bretagne

Coco de Paimpol seizoen weer gestart

De oogst van de Coco de Paimpol BOB is enkele weken geleden begonnen. Deze witte boon die vers wordt verkocht, waar consumenten altijd heel erg naar uitkijken, maakt al decennia lang deel uit van de Franse teeltgeschiedenis. “De geschiedenis van deze boon begon in de jaren 1920-1930, toen een zeeman van de Franse marine wat zaden uit Zuid-Amerika meebracht naar zijn thuisregio Paimpol. Hij plantte de zaden en zag dat de bonen zich perfect aanpasten aan de omgeving. Vervolgens plantte hij zaden die hij van elk jaar opnieuw bewaarde en zo begon het gewas in het gebied wortel te schieten. In die tijd lieten mensen het gewas meestal drogen, omdat er geen andere manier was om het te bewaren.”


Copyright Œil de Paco

“Daarna, tijdens de oorlog, hebben de teeltgebieden zich goed ontwikkeld. Dit is mede te danken aan het feit dat het om een peulvrucht gaat die vanuit voedingsoogpunt zeer interessant is en die ook in de winter lang houdbaar is. In de jaren zestig werd de markt voor bonen echter een stuk gecompliceerder en ontstond het idee om vers te gaan verkopen om de consumptie ervan weer op gang te brengen. Als gevolg hiervan zijn alle kwaliteiten van het product erkend en werd er veel moeite gedaan om in 1997 een gecontroleerde oorsprongsbenaming en in 1999 een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) voor de vrucht te verkrijgen. Coco de Paimpol was de eerste groente die een BOB kreeg,” vertelt productmanager bij Prince de Bretagne Pierre Gélébart.

Een verse boon met meerdere voordelen
Tegenwoordig wordt Coco de Paimpol BOB geteeld in een afgebakend gebied in de Côtes d'Armor, een brede kuststrook van 20 km. “De boon kan niet goed tegen heel hoge temperaturen en ook niet tegen te veel regen en is daarom zeer geschikt voor het klimaat in Bretagne. De boon wordt geplant van april tot juli en geoogst van half juli tot eind oktober. De jaarlijkse opbrengst bedraagt 5.000 ton. Het bijzondere aan de boon is dat deze enkel vers wordt en tot vorig jaar alleen als peulvrucht werd verkocht. Tot vorig jaar kochten consumenten toen peulen in zakken van 10 kg om ze later te doppen. Het belangrijkste voordeel van de Coco de Paimpol BOB in vergelijking met droge bonen is dat de boon als deze eenmaal is gedopt snel gekookt kan worden. De boon hoeft niet eerst geweekt worden. De boon kan ook heel gemakkelijk worden ingevroren zonder dat daarbij meteen alle smaak- en voedingsstoffen verloren gaan.”

Copyright Œil de Paco

Wat ook bijzonder is aan dit product, is de manier waarop het wordt geoogst. “Terwijl veel bonen met machines worden geoogst, wordt de Coco de Paimpol met de hand geoogst door seizoensarbeiders die ‘plukkers’ worden genoemd. Het oogsten gebeurt in twee fasen. In fase 1 worden de planten ontworteld en in stapels gerangschikt en in fase 2 worden de peulen van elke plant geplukt op een manier die doet denken aan het plukken van pluimvee.”

Een product in ontwikkeling, nu ook gedopt verkrijgbaar
Om de consumenten van tussen de 20 en de 30 jaar te kunnen bereiken, besloot Prince de Bretagne de bonen in 2020 aan te bieden in bakjes van 220 g of 400 g, gedopt en wel, zodat ze meteen gekookt kunnen worden. “Dit jaar zijn we van plastic bakjes overgestapt op bakjes die voor het grootste gedeelte uit karton bestaan. Laatstgenoemde bakjes passen beter binnen ons milieubeleid. Parallel hieraan zijn we ook een diepvriesassortiment gaan ontwikkelen, vooral bedoeld voor restaurants. Het gaat dan om verpakkingen van 1 kg en 450 g. De bonen zijn immers erg geliefd onder chef-koks.”


Copyright Œil de Paco

Een andere ontwikkeling in 2020 betreft die rond de verse peulen, die nog steeds 99% van de markt van Prince de Bretagne uitmaken. “We gaan onze klanten en consumenten zakken van 8 kg in plaats van 10 kg aanbieden. We hebben namelijk gemerkt dat na een bepaalde drempelwaarde de verkoop in de winkels aanzienlijk daalt. Met een zak van 8 kg zouden we consumenten een aantrekkelijkere nominale prijs moeten kunnen aanbieden.”

De Coco de Paimpol wordt vooral in Frankrijk verkocht, maar staat ook op de menukaart van toprestaurants die zich aan de andere kant van de wereld bevinden. “De belangrijkste afzetgebieden zijn West-Frankrijk, de regio's Nantes, Bordeaux, Toulouse – bekend om cassoulet – Bretagne, Parijs en Noord-Frankrijk. We exporteren ook, waarbij veel van onze Cocos de Paimpol BOB in Rungis over de hele wereld naar grote chef-koks wordt verzonden, maar het is moeilijk om exacte cijfers met betrekking tot deze volumes op papier te krijgen.”

Aan het begin van het seizoen is de grootte van de volumes iets onder het gemiddelde
De bijzondere weersomstandigheden van dit jaar hebben slechts beperkt invloed gehad op de eerste geoogste volumes. “We hebben veel regen gehad in de winter, gevolgd door een lange periode van droogte en daarna weer veel regen in juni. Bovendien kan de Coco de Paimpol BOB niet heel goed tegen erg hoge temperaturen.

De hoge temperaturen hebben de groei van het product de afgelopen dagen wel versneld, maar de telers vonden het moeilijk om het tempo bij te houden, aangezien het oogstmoment ook is opgeschoven.

De weersomstandigheden hebben de plant flink onder druk gezet. Als het gaat om de kwaliteit hebben we een heel mooi product, maar tot nu toe is de grootte van de volumes onder het gemiddelde.”

Voor meer informatie:
Pierre Gélébart
Prince de Bretagne
Vaste telefoon: +33 2 98 69 38 71
Mobiele telefoon: +33 6 62 92 64 74
[email protected]  
https://princedebretagne.com/fr 

Gerelateerde artikelen → Zie meer