Duitse import van Italiaanse tomaten gehalveerd tussen 2010 en 2019

Ook bij de export van groenten en fruit is Italië concurrentievermogen aan het verliezen, zo staat te lezen in een rapport van het Italiaanse project Road to Quality en Assosementi, de Italiaanse vereniging die de belangen van de zaadsector verdedigt. In het rapport zijn enkele gegevens verwerkt die gepubliceerd werden door het Duitse BLE.

"Met een jaarlijkse consumptie van 27,2 kg per capita is de tomaat nog steeds de favoriete groente van de Duitse consument. De binnenlandse productie stijgt door de grotere vraag naar lokale producten en ook de prijzen zijn dit jaar met ongeveer 13% toegenomen in vergelijking met 2019", luidt het.

Herkomst tomaten in Duitsland (gegevens verwerkt door Road to Quality)

De Duitse consumptie is fors gericht op lokale productie. Slechts weinig tomaten komen uit Italië en Frankrijk. Volgens het Federaal Bureau voor Statistiek is de jaarlijkse productie van tomaten in Duitsland gestegen van ongeveer 73.000 ton in 2010 tot ongeveer 107.000 ton in 2020, maar toch wordt het gros van de tomaten nog geïmporteerd. Minstens 80% komt uit Nederland en Spanje, terwijl de import uit Italië en Frankrijk meer dan gehalveerd is sinds 2010.

In 2010 exporteerde Italië 39.000 ton tomaten naar Duitsland. In 2019 was dat gezakt naar 18.000 ton. Klik hier voor meer informatie (oorspronkelijke Duitse bron).

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven