Containertrafiek Port of Zeebrugge stijgt 14% in eerste semester 2020

In het eerste semester van 2020 groeit de totale trafiek in de haven van Zeebrugge met 14,5%. In totaal is er 25,1 miljoen ton aan cargo behandeld. De sectoren die het meeste groei vertonen zijn de vloeibare bulk (LNG: +148%), de containertrafiek (+14%) en de vaste bulk (+32%). Uiteraard voelt de haven de impact van de COVID-19-crisis. Hoewel de haven gedurende de hele periode 100% operationeel bleef en al bij al goed standhield, kregen vooral de roll-on/roll-off trafiek en het aantal passagiers rake klappen.

De containertrafiek in Zeebrugge stijgt dit semester met 14% tot 8.6 miljoen ton. Ondanks een aantal geannuleerde afvaarten als gevolg van de COVID-19 crisis, werd er toch een sterke groei geboekt in vergelijking met het eerste semester van 2019.

De roll-on/roll-off trafiek is één van de grootste slachtoffers van de COVID-19 crisis, de trafiek daalt met 23% tot een volume van 6,5 miljoen ton. Hierbij valt vooral de enorme terugval in de behandeling van nieuwe wagens op. In de eerste jaarhelft daalt het aantal behandelde wagens met bijna 37% tot net onder het miljoen. In juni hernam de trafiek van nieuwe wagens al wat, en we verwachten dat die lichte verbetering zich voortzet in de komende maanden.

De COVID-19 crisis heeft een enorme impact op het passagiersvervoer in de haven. Op 11 maart meerde het laatste cruiseschip van het semester aan, in het tweede kwartaal ontving de haven dus geen enkele cruisepassagier. Een zeer beperkte heropstart van de cruiseaanlopen in Zeebrugge verwachten we pas – ten vroegste – tegen midden augustus. Ook op de ferrydiensten tussen Zeebrugge en Hull is het passagiersvervoer, als gevolg van COVID-19 crisis, sinds maart zo goed als volledig weggevallen.

Rik Goetinck (CEO a.i.): "“Het is nu nog te vroeg om de impact van COVID-19 op de jaarcijfers van 2020 in te schatten, maar het positieve resultaat van dit eerste semester geeft ons goede moed. Als in de tweede jaarhelft de roll-on/roll-off trafiek verder kan heropleven, en de groei in de andere sectoren zich verderzet, dan kan het voor de haven van Zeebrugge alsnog een geslaagd jaar worden.”

Port of Zeebrugge


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven