Jan Bosmans, Frost Protection

"Eén windmachine beschermt zo'n 7 hectare tegen nachtvorst"

Tholen– In 1992 werd door het Belgische “Frost Protection” de eerste windmachine geplaatst bij Vogelaar in Krabbendijke. Inmiddels staan er in Europa zo’n 1.800 dergelijke windmachines en ongeveer 40.000 Orchard- Rite wind machines wereldwijd. "Nachtvorst wordt, mede door klimaatverandering, een steeds grotere uitdaging voor de teler”, vertelt Jan Bosmans van Frost Protection. “Ruim 20 jaar geleden werden onze windmachines eens in de 3 tot 4 jaar ingezet. In de tussentijd hebben we klanten in Frankrijk die de windmachines jaarlijks inzetten om hun gewassen te beschermen, omdat de vorstnachten strenger zijn geworden. Onze windmachines hebben in Hongarije dit jaar met succes tot -6°C beschermd in de kriekenteelt aldaar."

7 hectare
De windmachines die Frost Protection (moederbedrijf Ghent Supply) aanbiedt zijn van de wereldmarktleider Orchard-Rite en worden aangedreven door een motor van 150 kW of grofweg 200 pk. De machine vermengt warme (inversie lucht) met koude lucht op de grond. Door de geoptimaliseerde vorm van de schoep gebeurt deze menging tot op ruim 150 m van de machine. Omdat de machine rond zijn eigen as draait, beschermt hij een cirkelvormige oppervlakte van zo’n 7 hectare bij een temperatuur van -3°C. “Onze windmachines worden op dit moment gebruikt voor de bescherming van onder andere aardappelen, olijven, avocado’s, steenfruit, kiwi’s, bessen en hardfruit. En dit over de drie seizoenen (herfst winter, lente). Eigenlijk overal waar het economisch haalbaar is en waar nachtvorst voor problemen zorgt, is het plaatsen van een windmachine rendabel”, stelt Jan. “Noord-Amerika is het land waar de meeste machines staan. In de staten Washington, Florida en Californië staan heel wat windmachines, die in al die jaren heel wat schade hebben voorkomen."

"Eén van de goedkoopste anti-vorst oplossingen"
Windmachines kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met hagelnetten. “Hoewel er bij steeds meer teelten hagelnetten worden gebruikt, heeft dat geen invloed op de werking van de windmachines. Windmachines en hagelnetten gaan makkelijk samen. In Frankrijk wordt deze combinatie veel gebruikt om de risico’s te minimaliseren”, vervolgt Jan. “Per hectare is de windmachine één van de goedkoopste anti-vorst oplossingen. Vooral omdat de levensduur van de machine ruim 30 jaar is en het jaarlijkse onderhoud/werking, slechts neerkomt op één manuur per jaar. Het grootste nadeel van de machine is dat ze redelijk wat lawaai maakt. Daarom is sinds kort een stillere machine van Orchard- Rite op de markt. Deze machine beschermt iets minder oppervlakte, maar moet slechts zo’n 300 m meer verwijderd blijven van bewoonde gebouwen."

Liever te vroeg dan te laat
Om de machine optimaal te laten werken, is het belangrijk dat ze parallel loopt met de helling van het terrein. “In Zeeland is dat geen probleem, maar in Limburg en andere Europese landen moeten ze vaak onder een lichte hoek worden geplaatst, stelt Jan. "Iets wat alleen bij Orchard- Rite machines kan (als we het mobiele speelgoed uit Nieuw-Zeeland buiten beschouwing laten)." Voor een goede werking raadt Jan, aan al zijn klanten aan, om niet de consignes te volgen zoals in de literatuur beschreven staat (starten op +0,5°C), maar veel vroeger te starten. Liever te vroeg gestart en een beetje LPG meer verbruikt, dan te laat en een deel van de oogst te verliezen. Starten en stoppen gebeurt overigens volledig automatisch.

Uit een Duitse studie van de Bundeswetterdienst, is gebleken dat, als de opwarming van de aarde doorzet, en deze zal doorzetten, de kans op nachtvorst flink zal toenemen de komende 20 jaar. Daarom is het voor de teler belangrijk om voorbereid te zijn, waardoor hij of zij zijn opbrengst kan garanderen. “In de toekomst willen we ons blijven focussen op het verbeteren van de huidige machines, maar ook op het ontwikkelen van vorstbescherming voor de kleinere percelen. In augustus komen we daarom met een primeur op de markt, dus daar moeten we nog heel even op wachten", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Bosmans
Frost Protection
+32 495796812
info@frost-protection.com
www.frost-protection.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven