Paris Direkt: omzetstijging van 20%

"Vroege start cantharellenseizoen uit Russische Kaluga"

Het wilde paddenstoelenseizoen is dit jaar in volle gang. Ook bij de paddenstoelengroothandel Paris Direkt uit het Duitse Münster-Roxel heerst een grote bedrijvigheid. "Op dit moment ontvangen we veel cantharellen uit Bulgarije en Wit-Rusland. Vanaf volgende week, dat is veel eerder dan normaal, verwachten wij de eerste zendingen uit het Russische verzamelgebied Kaluga," zegt directeur Ramazan Gülnar.

"Onmiddellijk na het aspergeseizoen stijgt de vraag naar verse wilde paddenstoelen uit Oost-Europa en de Balkanregio snel," merkt Gülnar op. Tijdens het seizoen verhandelt het bedrijf ook veel regionale asperges en bessen uit het omliggende Münsterland en Bielefeld. "In tegenstelling tot de afgelopen jaren zijn de prijzen van paddenstoelen hoog en stabiel geweest, maar de voorraden zijn iets eerder uitgeput. Normaal gesproken registreert de markt pas begin juli een toenemende vraag naar cantharellen, dit jaar is het seizoen een paar weken eerder begonnen."

Kleinere aankoop per klant, grotere klantenkring
De grootleverancier is vrij tevreden over de handel tot nu toe. "De afnamehoeveelheid per klant is gemiddeld iets lager dan in het voorgaande jaar, maar we hebben in alle hoeken van Duitsland veel nieuwe klanten kunnen werven. Ondanks de coronapandemie en onze grote klantenkring in de horeca hebben we dus geen noemenswaardig omzetverlies geleden. Integendeel: in de eerste vijf maanden van dit jaar hadden we een omzetstijging van 20% ten opzichte van het jaar ervoor," zegt Gülnar opgewekt.

Knelpunt in de levering met middelgrote maten
Ondanks de positieve tussentijdse balans constateert Gülnar een duidelijk knelpunt in de middelgrote maat. "Fijne, kleine cantharellen zijn meer dan voldoende beschikbaar, ik zou zelfs spreken van een licht overaanbod. De middelgrote producten daarentegen zijn slechts in geringe mate beschikbaar en daarom zeer gewild op de markt." Qua prijs liggen de beschikbare producten rond de 9-11,50 euro per kg, afhankelijk van de kwaliteit en het cliënteel. "Maar er waren tot nu toe extreme prijsschommelingen in het seizoen."

In de komende week verwacht de directie van Paris Direkt de eerste aankomsten uit het Russische verzamelgebied Kaluga, het bolwerk van de cantharellen, zowel kwalitatief als kwantitatief. Ook in deze regio is het momenteel erg warm en droog met temperaturen van rond de 35°C. "Toch verwachten we een positieve tweede helft van het seizoen. De grenscontroles vanwege de coronamaatregelen, die tot enkele weken geleden het vervoer vanuit Bulgarije en de Balkanregio aanzienlijk bemoeilijkten, zijn nu bijna volledig verdwenen.

Voor het eerst biologische bospaddenstoelen
Naast cantharellen biedt Paris Direkt GmbH haar grote klanten ook een rijke selectie van andere seizoensgebonden wilde paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood en morilles. "De aanvoer van zomerzwammen uit de Balkan loopt geleidelijk aan terug en de eerste zendingen uit Polen worden volgende week verwacht. Wat de morellen betreft, zijn we na het einde van het Turkse seizoen afhankelijk van de laatste kleine hoeveelheden uit Bosnië en Montenegro."

Parallel aan de levering van conventionele wilde paddenstoelen zal het bedrijf dit jaar voor het eerst ook biologische producten aanbieden. "Vanaf volgende week zijn er biologische cantharellen uit Kaluga en Litouwen beschikbaar. Voor eekhoorntjesbrood wachten we tot het begin van het najaarsseizoen vanaf half september. Op dat moment zullen we biologisch eekhoorntjesbrood uit de Balkan gaan leveren."

Meer informatie:
Ramazan Gülnar
Paris Direkt GmbH
Lise-Meitner-Strasse 7b
48161 Münster
Duitsland
+49 2534 977540
info@paris-direkt.net
www.paris-direkt.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven